Reactie CDA op verantwoordingsstukken

18/05/2016Reactie CDA op verantwoordingsstukken

Vandaag heeft de minister van Financien de verantwoordingsstukken aangeboden aan de Tweede Kamer. Hier leest u de reactie van het CDA.

Pieter Omtzigt:

Het is goed dat het begrotingstekort is afgenomen door de economische meewind. Echter het rapport van de Rekenkamer leidt tot grote zorgen. De harde conclusies ten aanzien van de ernstige onvolkomenheden bij de departementen Veiligheid en Justitie en Defensie raken de kern van de rechtstaat.

De tekortkomingen op het gebied van Defensie, Veiligheid en Justitie leiden er onder meer toe dat er te weinig werkende legervoertuigen of helikopters zijn. Hierdoor is Nederland zelfs niet in staat het eigen grondgebied of dat van bondgenoten te verdedigen. Daar komt bij dat het aantal agenten op straat afneemt en er wordt bezuinigd op de gevangenissen terwijl duizenden veroordeelden vrij rondlopen en de problemen bij het OM oplopen. Dat is ook de reden dat het CDA de afgelopen jaren uiterst kritisch is geweest op de begrotingen van deze ministeries. Met ook de ernstige tekortkomingen bij de Belastingdienst, die maar steeds niet opgelost worden, leidt dit tot de conclusie dat maar liefst drie belangrijke ministeries hun zaken niet op orde hebben.

De keuzes van het Kabinet Rutte II op het gebied van Veiligheid, internationaal en nationaal, wreken zich nu duidelijk. Het veiligheidsbeleid de achilleshiel van dit kabinet, op het moment dat de dreigingen groter zijn dan op enig moment in de afgelopen 30 jaar. Dit staat in schril contrast met de belofte die de VVD-premier aan Nederland deed om Nederland veiliger te maken. Hier is niks van terecht gekomen: de politie, de rechterlijke macht, de gevangenissen en diverse legeronderdelen piepen en kraken. Voor het CDA is dit onacceptabel in een tijd waarin het veiligheid en een adequaat beleid hierop prioriteit moeten zijn.

Trefwoorden

* veiligheid * defensie * belastingdienst * Zoeken