Hoge Boezem Nederwaard weer schoon


Met een symbolisch schepje schone aarde werd op 18 mei 2016 de Hoge Boezem Nederwaard in de Alblasserwaard feestelijk opgeleverd. Waterschap Rivierenland en provincie Zuid-Holland saneerden dit gebied bij Kinderdijk dat door een voormalige zinkfabriek was vervuild. De sanering is afgelopen
najaar gestart en volgens planning dit voorjaar afgerond.

Door de sanering is de waterkwaliteit sterk verbeterd. Dit is goed voor mens en dier.

Kwaliteitsnormen

De verontreiniging leidde tot een overschrijding van de kwaliteitsnormen voor het oppervlaktewater. Met de sanering is een grote stap gezet richting de waterkwaliteit die nodig is om te voldoen aan de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

Zwarte Stern

De sanering is ook belangrijk voor de natuur. Het gebied Hoge Boezem Nederwaard is onderdeel van het Natura 2000-gebied Boezems Kinderdijk. De verontreinigde waterbodem vormt via de voedselketen vooral een bedreiging voor de Zwarte Stern. Deze elegante trekvogel is als doelsoort in het Natura
2000-beheerplan is opgenomen. Bij de feestelijke oplevering gaf heemraad Arie Bassa een verrekijker aan gedeputeerde Rik Janssen. Met de verbetering van de waterkwaliteit wordt immers ook bereikt dat bijzondere flora en fauna zal opbloeien en vogelspotters nieuwe uitdagingen krijgen.

De komende jaren zullen het waterschap Rivierenland en de provincie Zuid-Holland meer projecten in gang zetten om de unieke natuur- en landschapswaarden van deze regio te versterken.