Opening natuurwandeling Stelling Biber Oostvoorne


De natuurwandeling door de Stelling Biber op Oostvoorne is geopend. Gedeputeerde Rik Janssen onthulde hiervoor een bord. Tientallen vrijwilligers waren hierbij aanwezig.

Onderdeel Atlantikwall

De Stelling Biber maakt deel uit van de Atlantikwall. Het project is gefinancierd vanuit de erfgoedlijnen en tot stand gebracht door vele vrijwilligers. Zij hebben de natuurwandeling aangelegd. Ook zijn 2 bunkers van het complex uitgegraven en toegankelijk gemaakt. Samen met de reeds
toegankelijke Biber-bunker is hiermee een mooie route voor bezoekers gerealiseerd.

Lastige balans

Gedeputeerde Janssen benadrukte de vaak lastige balans bij de Atlantikwall tussen erfgoed en natuurwaarden; "Mede dankzij een goede samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap in dit project komen beide waarden goed tot hun recht."

Dankbaar voor inzet vrijwilligers

In het aantrekkelijke duingebied van Oostvoorne kan iedereen via QR-codes informatie krijgen over de uitgegraven bunkers en andere typen bunkers langs de route. Janssen sprak zijn waardering uit voor de vele honderden uren vrijwilligerswerk, die het in het project zijn gestoken. Ook wees de
gedeputeerde erop dat zonder vrijwilligers op het gebied van cultuur in Zuid-Holland nauwelijks meer iets kan worden gerealiseerd. "Deze vrijwilligers verdienen een plaats op het bord", aldus Rik Janssen.