Lijden onder het leven en het doden

19mei2016

17.00

Lijden onder het leven en het doden

met Paul Schnabel, Margit Deben-Mager en Paulan Staercke

19mei2016 17.00

Debat

Wij nodigen u uit voor een debat over de emotionele aspecten van euthanasie, een avond georganiseerd samen met de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse, met Margit Deben-Mager, Paul Schnabel en Paulan Staercke.

Het debat

Recent adviseerde de commissie `Voltooid Leven' om de huidige euthanasiewet niet te wijzigen. Toch ontstond er veel discussie, vooral over euthanasie bij mensen die psychisch levensmoe zijn. In die discussie bleef vaak onderbelicht dat er in ieder individueel geval bij de verschillende betrokkenen onvermijdelijk sprake is van gevoelsmatige ambivalentie en ambiguiteit. Een zorgvuldige en terughoudende procedure ten aanzien van de hulpverlening blijft dus wenselijk. Die wetgeving dient ook om de arts te beschermen die de euthanasie uitvoert en de psychische belasting daarvan ervaart. Hij of zij gaat tenslotte een intense relatie aan met de patient.

Op 19 mei gaan Margit Deben-Mager, Paul Schnabel en Paulan Staercke met elkaar in gesprek over de emotionele aspecten van euthanasie. Over patienten die lijden aan het leven en hulpverleners onder het doden.

Over de sprekers

Drs. Margit Deben is als psychiater/psychoanalytica werkzaam in eigen praktijk en als SCEN-arts.

Prof. dr. Paul Schnabel is socioloog, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, lid van de Eerste Kamer voor D66 en voorzitter van de commissie `Voltooid Leven'.

Drs. Paulan Staercke, psychiater is plaatsvervangend geneesheer-directeur bij GGZ inGeest en SCEN-arts.

De avond wordt gemodereerd door drs. Hansa van Ramshorst, psychotherapeut/psychoanalytica, werkzaam in eigen praktijk.

Blijft u eten?

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro, een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Zo heeft u de mogelijkheid weer op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma

* 17.00 uur inloop

* 17.30 uur start debat

* 18.45 uur einde debat

* aansluitend diner (optioneel)

In samenwerking met

Hansa van Ramshorst en Frans Schalkwijk, beiden psychoanalitici, organiseren enkele malen per jaar een debat in de club vanuit de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse. Tijdens deze bijeenkomsten gaan psychoanalytici en wetenschappers met elkaar in gesprek vanuit hun eigen discipline. Zij wisselen de laatste ontwikkelingen uit om tot nieuwe inzichten te komen rond het thema van de avond.

Aanmelding

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club