Zoekactie naar vermist passagiersvliegtuig EgyptAir

Web only | do 19 mei 2016

Op de Middellandse Zee tussen Griekenland en Egypte is vandaag een grootscheepse zoektocht begonnen naar een passagiersvliegtuig van EgyptAir, dat vannacht van tijdens een vlucht van Parijs naar Cairo is verdwenen.

Volgens Egyptische luchtvaarofficials is het toestel gecrasht.

Het toestel verdween van de radar kort nadat het op een hoogte van ruim 11 kilometer het Egyptische luchtruim was binnengevlogen. De reddingsdienst van de Egyptische strijdkrachten heeft een noodsignaal opgevangen. Dat heeft een medewerker van de luchtvaartmaatschappij gezegd. Het ging om een automatisch uitgezonden noodsignaal dat om 04.26 uur werd opgevangen. Dat was bijna twee uur nadat het toestel om 02.30 uur volgens EgyptAir op ongeveer 280 kilometer van de Egyptische kust van de radar verdween. Het had om 03.15 uur moeten landen.

Our last recorded point of contact with #MS804 is 33.6757, 28.7924 at 36,975 feet.https://t.co/6tH4GQzOWU pic.twitter.com/y14vnYgOth

-- Flightradar24 (@flightradar24) 19 mei 201

In het laatste radiocontact met de Griekse luchtverkeersleiding vlak voordat de Airbus A320 het Egyptische luchtruim binnenvloog had de piloot geen melding gemaakt van problemen.

Frankrijk stuurt schepen om te zoeken naar het vliegtuig. Ook Griekenland heeft twee militaire vliegtuigen en een fregat ingezet om te helpen zoeken.

Aan boord van de Airbus A320 bevonden zich 56 passagiers en tien bemanningsleden. Onder de passagiers zijn dertig Egyptenaren en vijftien Fransen. De andere passagiers komen onder meer uit Belgie, Groot-Brittannie, Portugal, Canada en Irak. Op de passagierslijst stonden geen Nederlanders.

De Franse president Franc,ois Hollande heeft telefonisch overleg gevoerd met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah el-Sisi. Ze hebben afgesproken nauw samen te werken om de omstandigheden rond de verdwijning vast te stellen, zo liet het Elysee donderdag weten. De Franse ministers hebben vanmorgen spoedoverleg in Parijs.