Studenten brengen contactverlies bij mensen met dementie in beeld

donderdag 19 mei 2016 10:14 Binnenland

Dit is een origineel bericht van CareClowns

Studenten Manon Pierens en Loui Nijdam van hogeschool Windesheim Flevoland maakten een korte film om mensen bewust te maken van het contactverlies dat optreedt bij mensen met dementie. In de film wordt het contrast tussen de drukte in de huidige samenleving en de stilte bij mensen met dementie in zorginstellingen duidelijk zichtbaar. De studenten maakten het filmpje in samenwerking met stichting CareClowns. CareClowns brengen bezoeken aan mensen met dementie in zorginstellingen en weten met zorg en aandacht deze mensen weer te bereiken door middel van spel en muziek.

Contact is overal om ons heen; een drukke winkelstraat, berichtjes op je mobiel en vrienden in de buurt. Voor velen een normale gang van zaken, maar niet voor mensen met dementie. Dementie veroorzaakt contactverlies; het is moeilijk om deze mensen te bereiken en door de ziekte raken ze vaak in zichzelf gekeerd. Het contrast tussen de twee werelden is door Manon en Loui vastgelegd in een korte film. "Door het verschil te laten zien willen wij mensen bewust maken en aandacht vragen voor het gebrek aan contact bij mensen met dementie", vertellen de studenten.

Persoonlijke boodschap

De film is te vinden op de Facebook-pagina en het Youtube-kanaal van CareClowns. Wie wil, kan daar terplekke reageren met een persoonlijke boodschap. De mooiste inzendingen worden geprint op een ansichtkaart die CareClowns meenemen bij hun bezoeken aan mensen met dementie. Daarmee zetten de clowns naast persoonlijke aandacht, spel en muziek ook de ansichtkaart in bij het maken van contact.

Over CareClowns

Stichting CareClowns, een initiatief van CliniClowns, heeft tot doel om oprecht contact te maken met mensen met dementie. CareClowns bezoeken mensen met dementie in zorginstellingen en dagopvang. Met persoonlijke aandacht, spel en muziek, weten de clowns de mensen in de zorginstellingen te bereiken en te verleiden tot contact. Het vaste patroon wordt letterlijk doorbroken, waardoor de dag meer kleur krijgt. Zo verzachten CareClowns het isolement en eenzaamheid bij mensen met dementie. De bewoners reageren vaak verrast, blij en dankbaar; maar ook voor familieleden en verzorgend personeel is het bezoek van de CareClowns bijzonder. Zij zijn getuige van mooie momenten en zien reacties die al langere tijd niet meer zijn waargenomen.

*

*

*

*