BREEAM-NL Excellent certificaat officieel uitgereikt aan HagaZiekenhuis

19 mei 2016

Tijdens het DGBC Seminar Gezondheid in gebouwen in 2025 op 18 mei in het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft Annemarie van Doorn (directeur DGBC) het BREEAM-NL Excellent certificaat voor de opgeleverde duurzame nieuwbouw van het ziekenhuis officieel overhandigd aan Chiel Huffmeijer (voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep) en Piet van Hoeven (directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling bv). Haga is het eerste ziekenhuis in Nederland met een BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat en leverde hiermee een unieke prestatie.

Trots

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), die het BREEAM-NL keurmerk beheert is trots op de prestatie van HagaZiekenhuis: "Juist in een ziekenhuis zie je hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan de gezondheid en de duurzaamheid van het gebouw. Het raakt direct de gebruikers; de artsen, de medewerkers, de patienten en bezoekers. Ik hoop dat veel andere ziekenhuizen dit inspirerende voorbeeld volgen."

Duurzaam vanaf het begin

Piet van Hoeven, Directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West is verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw: "Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het project een belangrijke rol gespeeld. Bij het ontwerpen van het gebouw hebben de patient en de medewerker centraal gestaan. In een gezonde, prettige en comfortabele omgeving herstellen patienten sneller en is het voor medewerkers prettiger om te werken. Tijdens het ontwerpen van het gebouw is intensief overleg geweest met alle betrokken partijen."

Kers op de taart

Voor de nieuwbouw werd het consortium VolkerWesselsHaga opgericht, dat zich baseerde op de uitgangspunten van design, build, maintain, waarbij een onderhoudscontract voor twintig jaar werd afgesloten. Dat was nog niet eerder vertoond in de ziekenhuiswereld. "We wilden snel bouwen, maar ook regie op de levenscyclus van het gebouw. Door de bouworganisatie mede verantwoordelijk te maken voor het onderhoud, ligt er vanaf de eerste dag een goede basis voor samenwerking. Als speler in de gezondheidszorg vinden we het ook belangrijk dat het gebouw duurzaam is. Het BREEAM-NL keurmerk beschouwen we dan ook als een kers op de Haga-taart", aldus Chiel Huffmeijer, voorzitter raad van bestuur van de Reinier Haga Groep waarvan het HagaZiekenhuis onderdeel is.