Regiotaxi wordt Valleihopper

19.05.2016

Regiotaxi wordt Valleihopper

Regio FoodValley is vanaf 1 januari 2017 verantwoordelijk voor de regiotaxi in de gezamenlijke gemeenten. De gemeenten hebben met elkaar afgesproken dat de nieuwe regiotaxi Valleihopper gaat heten. De Valleihopper biedt klanten vervoer waar het gewone openbaar vervoer geen uitkomst biedt.

De regiotaxi wordt nu nog door de provincie geregeld en gaat vanaf 1 januari 2017 over naar de zes regio's in de provincie Gelderland, waaronder FoodValley. De Valleihopper van de Regio FoodValley wordt een betrouwbare oplossing voor iedereen die geen gebruik kan maken van het gewone openbaar vervoer. Dat kan zijn omdat er helemaal geen openbaar vervoer in de buurt is of omdat iemand lichamelijk of geestelijk niet in staat is om met het gewone openbaarvervoer te reizen.

Reele prijs

De reiziger zal vanaf 1 januari 2017 het aantal kilometers gaan betalen. Bij de huidige regiotaxi gaat het om een prijs per zone. In de praktijk zullen daarom sommige ritten iets goedkoper kunnen worden en anderen juist iets duurder. Mensen die lichamelijk of geestelijk niet in staat zijn met het gewone openbaarvervoer te reizen kunnen bij hun eigen gemeente in aanmerking komen voor een lager tarief per kilometer. Het maximaal aantal kilometers dat iemand vanaf het punt van vertrek mag reizen is 25 km. Voor verdere reizen is Valys beschikbaar.

Efficient en eenvoudig

Regio FoodValley wil het nieuwe vervoer zo efficient en eenvoudig mogelijk organiseren. Voor de reiziger komt er een onafhankelijk loket waar men informatie kan krijgen en een rit kan reserveren. Transvision, bekend van Valys, gaat dit loket beheren en zorgt voor een slimme en klantvriendelijke planning. Hiervoor kan men gebruik maken van meerdere gecontracteerde vervoerders, waaronder ook kleinere vervoerders. De aanbesteding van dit vervoer loopt tot 28 juni 2016, waarbij Regio FoodValley nadrukkelijk ook de kleinere vervoerders een kans wil geven. Door meerdere vervoerders te contracteren kan er flexibel op de vraag worden ingespeeld en is er altijd wel een vervoerder inzetbaar.

Ook andere vervoersvormen mogelijk

Naast de regiotaxi-functie ziet Regio FoodValley meer kansen om vervoer efficient en goedkoper te organiseren. Wageningen organiseert bijvoorbeeld het leerlingenvervoer vanaf 1 januari 2017 met de Valleihopper. De gemeenten Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk doen dat vanaf schooljaar 2017-2018. Gemeenten kunnen er verder voor kiezen om op termijn, wanneer dat gezien de bestaande contracten mogelijk is, ook andere vervoersvormen bij de Valleihopper onder te brengen. Denk aan vervoer op gebied van zorg, bijvoorbeeld naar dagbesteding of jeugdhulp.

Campagne in oktober

Regio FoodValley staat nog midden in de organisatie van het nieuwe vervoer. Vanaf oktober 2016 zal de regio gebruikers en anderen in een campagne breed gaan informeren over veranderingen per 1 januari 2017.