Dekker negeert noodkreet om extra geld

De noodkreet van vier Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen voor extra geld om het onderwijsaanbod in hun krimpregio op peil te houden, heeft niet gewerkt. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs schrijft de Kamer dat de schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn.

VVD-Kamerleden Karin Straus en Andre Bosman stelden Dekker onlangs vragen over de noodkreet van het Zwin College, De Rede, SKVOH en het Zeldenrust Steelantcollege. De scholen lopen door leerlingdaling veel inkomsten mis en willen samenwerken, maar dat kost geld.

Onderling afstemmen

Hoewel Dekker vindt dat elke leerling recht heeft op onderwijs dat bij hem past, gaat hij niet in op het voorstel van de scholen om te zorgen voor extra geld. `Het is van belang dat er een dekkend aanbod is in de regio', schrijft de staatssecretaris. Maar scholen moeten dat onderling afstemmen.

Bovendien heeft het ministerie van Onderwijs al veel contact gehad met de schoolbesturen om ze te helpen. Met subsidiegeld van 2010 tot 2015 kon de Onderwijsautoriteit Zeeland meedenken en plannen maken voor het onderwijsaanbod in de toekomst. Ook hebben de Zeeuws-Vlaamse besturen regionale procesbegeleiders gehad die ze hielpen om verder samen te werken.