Museum Boijmans Van Beuningen koopt *Tondo Mondo* aan

Werk van een Rotterdamse kunstenaar krijgt een vaste plek in een Rotterdamse collectie: Museum Boijmans Van Beuningen heeft `Tondo Mondo' van Olphaert den Otter aangekocht. Directeur Sjarel Ex noemt het een `instant-klassieker'.

`Tondo Mondo' is een bijzonder werk: een enorme wereldbol hangt op grote hoogte. Het publiek ziet het doek door een kijker, vanaf een verhoging 75 meter verderop. De Rotterdamse kunstenaar Olphaert den Otter (61), opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, maakte het werk speciaal voor kunstmanifestatie Snapshot of a larger order, nog tot en met 17 juli te zien in Schiedam.

Detail

`We zien altijd alleen of detailfoto's of juist het geheel waarin de details verloren gaan. In mijn werk komt het allebei samen en dat op een doek met een doorsnede van 240 centimeter,' licht Den Otter toe. De uitdaging was enorm, zegt de kunstenaar, die het doek vanaf een positie beschilderde: `Het is een grote stap in mijn carriere omdat het zo anders is dan wat ik eerder heb gedaan.'

Kwetsbare schoonheid

Volgens museumdirecteur Sjarel Ex heeft `Tondo Mondo' alles in zich om een klassieker te worden: `Kijkend naar het schilderij ervaar je al duikelend de schoonheid en de kwetsbaarheid van de aarde.' Den Otter is verheugd: `Dat Sjarel Ex dit werk heeft aangekocht, is een mooie bevestiging en een groot compliment.'

Eerste schilderij

Ex volgt Den Otter al jaren, en bezocht geregeld zijn atelier. Dit is het elfde werk dat Ex van hem aankoopt, na tien tekeningen en prenten is dit het eerste schilderij. In de collectie van het museum bevinden zich onder meer `Niet de Titanen van Romano' (2006), `Geen geboorte van Springinklee' (2006) en `Verlegen robot' (2009). `Tondo Mondo' zal in de toekomst afwisselend in het museum en het nieuw te bouwen Collectiegebouw te zien zijn.

Snapshot

`Tondo Mondo' is nog tot en met 17 juli te bewonderen bij kunstmanifestatie Snapshot of a larger order in de Noletloodsen in Schiedam, een voormalige houtopslag van liefst 6.000 m2 groot. Naast Den Otter lieten ook andere kunstenaars zich door de ruimte inspireren, onder wie Hans van Bentem, Claudy Jongstra en Robert Zandvliet.