Uitbreiding Koninklijk Eise Eisinga Planetarium geopend

donderdag 19 mei 2016 15:30 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Op donderdag 19 mei is de uitbreiding van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Het Planetarium trekt jaarlijks rond de 47.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De entree in het oorspronkelijke woonhuis van Eise Eisinga was te klein om de bezoekers op een juiste manier te ontvangen en voldoende museale activiteiten aan te bieden. Zeker door de opname van het Planetarium in de Canon van de Nederlandse Geschiedenis en de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is het bezoekcijfer de laatste zes jaar flink gestegen.

Met de aankoop van het naastgelegen pand kon ondermeer een nieuwe entree, een educatieve interactieve tentoonstelling en een nieuwe filmzaal worden ingericht. In de vrijgekomen ruimten in het historische huis van Eisinga kunnen de bezoekers nu zijn handschriften bekijken. Deze handschriften over wiskunde (geschreven toen Eisinga 15 jaar was), sterrenkunde en het instructieboek over de werking van zijn planetarium zijn digitaal te bekijken. Ook is er ruimte gekomen voor tijdelijke exposities. De openingstentoonstelling 'Varen op de Sterren' is tot stand gekomen in samenwerking met Museum Boerhaave uit Leiden, dat een belangrijk deel van hun collectie navigatie-instrumenten hiervoor beschikbaar heeft gesteld.

De interactieve educatieve tentoonstelling 'De Ruimte' laat de bezoeker kennis maken met de werking van een aantal astronomische instrumenten uit de collectie van het planetarium. Naast touchscreens met informatie en animaties over de werking van instrumenten kan de bezoeker zelf met modellen van onder andere een sextant en telescoop waarnemingen doen. Ook wordt op deze wijze het ontstaan van zons- en maansverduisteringen inzichtelijk gemaakt. Met de uitbreiding is ook de achtergelegen sfeervolle stadstuin toegankelijk voor het publiek geworden.

Alle activiteiten sluiten naadloos aan bij de uitgangspunten van Eise Eisinga, namelijk het populariseren van de sterrenkunde. Eisinga heeft zijn Planetarium gebouwd om de bezoekers voorlichting te geven en dat gebeurt sinds 1781 tot op de dag van vandaag.

De uitbreiding is mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van de gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslan, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de BankGiroLoterij, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB fonds en een aantal Friese fondsen als de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting.

*

*

*

*