Tussen de olifanten

Geplaatst op 19 mei 2016 om 14:00

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van dikhuidenverzorger Coen Landheer van DierenPark Amersfoort.

Als dikhuidenverzorger mag ik de grootste dieren van de dierentuin verzorgen: de neushoorns en de olifanten. Zoals bijna iedereen wel weet, hebben olifanten een enorm goed geheugen. De reuzen hebben oog voor detail en houden mij dan ook altijd erg goed in de gaten. De olifanten weten precies wie hun verzorgers zijn en hoe zij in elkaar steken. Als er ooit iets is gebeurd wat een olifant niet fijn vindt, zal de reus dit niet vergeten, zelfs al is het tien jaar later.

Uiteraard vind ik het heel belangrijk om een goede band met onze olifanten te hebben en wil ik dat zij mij vertrouwen. Ik werk nu een jaar in het DierenPark en inmiddels heb ik de olifanten wat beter leren kennen en zij mij. Olifant Kyan, het jongste mannetje van de groep, kan erg ondeugend zijn en probeert nog steeds te ontdekken waar de grenzen liggen. `s Morgens trainen wij onze olifanten, omdat wij hun gezondheid dan beter kunnen controleren. Soms gaat Kyan dan net iets schever staan dan de bedoeling is en wacht onze reactie af. Dit is grappig om te zien, maar natuurlijk niet de bedoeling, anders gaat hij de volgende keer nog een stapje verder.Coen Over de schouder van...

Onze olifantengroep bestaat uit een volwassen man Maurice, drie dames en een kleine meneer. Oma Warwar leeft samen met haar dochter Indra en diens jongen Kina en Kyan. Olifanten leven in een echte familiegroep, de vrouwen blijven altijd bij elkaar. Wanneer de mannetjes volwassen zijn, zullen zij de kudde verlaten en meer op zichzelf leven. Dat is ook de reden dat Maurice `s nachts zijn eigen plekje heeft los van de dames, overdag kan hij vaak wel kiezen of hij bij de kudde wil zijn. Langzaam aan leren de olifanten en ik elkaar steeds beter kennen en dat is geweldig. Elke dag wordt mijn band met de olifanten sterker en dat maakt mijn baan ontzettend mooi.