Ruim baan voor vis

Ruim baan voor vis

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 19 mei 2016- Laatste update: 19 mei 2016 16:12 uur

Door allerlei barrieres sterven veel trekvissen op hun reis van zoet naar zout water en andersom. De visstand is de laatst jaren hierdoor sterk gedaald en dat is slecht voor mens en natuur.

Het creeren van bewustwording en draagvlak is een essentiele eerste stap naar gezonde en vrij stromende rivieren, zodat de populatie trekvissen zich op een gezonde manier kan herstellen. Op zaterdag 21 mei gebeurt dat wereldwijd tijdens de World Fish Migration Day (WFM) op circa 350 locaties in meer dan 50 landen.

Het Europese hoofdkwartier van deze internationale manifestatie is in Kornwerderzand op de Afsluitdijk. Onder het motto `De Afsluitdijk open voor vis' organiseren Rijkswaterstaat, het regionaal samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk en de initiatiefnemers van de Vismigratierivier Afsluitdijk op 21 mei een divers programma.

Met invoering van de Kaderrichtlijn Water in 2000 hebben Europese landen afgesproken ervoor te zorgen dat ons water van voldoende kwaliteit is en blijft. Een gezonde visstand duidt op een goede waterkwaliteit. Door de toename van obstakels als sluizen, stuwen, gemalen en dammen kunnen veel trekvissen zich niet vrijuit verplaatsen naar andere wateren om zich voort te planten en te groeien. Dat is slecht voor aantallen en de verscheidenheid aan vissoorten in de Europese wateren.

Rijkswaterstaat voert samen met waterschappen tal van maatregelen uit om Nederland visvriendelijker te maken. De Kaderrichtlijn Water werd in het jaar 2000 van kracht en sindsdien zijn er alleen al in de rijkswateren, ruim 100 visvriendelijke maatregelen gerealiseerd.

Voor de komende jaren staan er voor Rijkswaterstaat zo een 135 maatregelen gepland die uiterlijk 2027 gereed moeten zijn. Dat de maatregelen niet voor niks worden aangelegd blijkt al uit visvriendelijk spui- en schutsluisbeheer bij de Afsluitdijk. Zo'n 350 miljoen vissen maken daarvan jaarlijks gebruik. Uit monitoring bij de vispassage blijkt dat - ondanks de kou - in de maand maart er 50.000 glasaaltjes (jonge palinkjes) in 1 nacht door de vispassage trokken.

Tijdens World Fish Migration Day vinden er naast de officiele opening van de vispassage Den Oever en de lancering van het project Vismigratierivier in Kornwerderzand op het Hoofdkwartier op een vijftigtal andere locaties in Nederland activiteiten plaats over onze visvriendelijke voorzieningen.

Zo luidt een spectaculaire lichtprojectie bij de Haringvlietsluizen in Stellendam al op vrijdagavond 20 mei de World Fish Migration Day in Nederland in. Ook op zaterdag is deze lichtprojectie te zien. In Gouderak opent gemaal Verdoold de deuren om aan groot en klein uit te leggen welke vissen in de polder zwemmen en hoe visveilige pompen werken. Ook is er een tentoonstelling over het gemaal (Rijksmonument) en een teken- en kleurwedstrijd voor kinderen.

Onze samenwerkingspartners bij de vispassages Gemaal Grote Beek in Bronkhorst, Gemaal Helbergen in Zutphen en Watermolen Berenschot (Winterswijk Woold) geven daar uitleg. Ook voor kinderen zijn daar leuke en leerzame activiteiten, zoals een onderwaterfilm en dijken bouwen.

Bezoekers van de activiteiten in Wijk bij Duurstede kunnen zich aanmelden voor een wandeling met een gids om de vispassage bij gemaal Caspergauw in het Amsterdam-Rijnkanaal te bekijken.