50PLUS dwingt rapportage af over psychofarmaca

medicijnen

Op verzoek van 50PLUS krijgt de Tweede Kamer jaarlijks een voortgangsrapportage over het terugdringen van psychofarmaca. In een debat over ouderenzorg met staatssecretaris Van Rijn diende 50PLUS twee moties in. De moties vonden veel weerklank in de Tweede Kamer en bij de bewindsman.

De motie over het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca (geneesmiddelen die inwerken op het psychisch welbevinden, kalmerende, bedwelmende middelen, antipsychotica e.d.) werd overgenomen door Van Rijn en wordt dus uitgevoerd.

In deze motie bracht 50PLUS-Kamerlid Henk Krol onder meer als overwegingen naar voren: de regering heeft zich ten doel gesteld het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen tot nul; hiervoor zijn al meerdere acties en verbeterplannen ingezet; hierbij zijn geen tussendoelen of een tijdsplanning aangegeven, maar het is wel belangrijk de vinger aan de pols te houden.

In de andere motie, waarover de Kamer volgend week stemt, wordt de regering gevraagd in gesprek te gaan met de VNG, zorgverzekeraars en ouderenorganisaties om te bezien hoe veilig thuis wonen beter ondersteund kan worden. Daarbij moet onder meer aandacht zijn voor valpreventie, brandveiligheid en de noodzaak van het plaatsen van rookmelders.

Bij het indienen van deze motie speelde voor de fractie van 50PLUS mee dat ouderen met een zorgvraag langer zelfstandig thuis wonen, dat het ook vanuit het oogpunt van preventie van belang is deze groep in brede zin te ondersteunen bij hun veiligheid, en dat het voor individuele en collectieve veiligheid van belang is om hierbij aandacht te hebben voor brandpreventie.

(c) 19 mei 2016