Kabinet schuldig aan faillissement ouderenzorg

Het beleid van het kabinet-Rutte heeft bijgedragen aan een klimaat waarin zorgorganisaties failliet gaan. Dat stelde partijleider Henk Krol van 50PLUS in een Kamerdebat.

De fractie was altijd tegen de overheveling van zorgtaken als huishoudelijke hulp naar gemeenten met een forse korting van het budget maar zonder bodem in de tarieven. De vrees van 50PLUS dat dit niet vlekkeloos kon verlopen is bewaarheid, zei Krol donderdag 19 mei in de Kamer in een debat over het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN.

Henk Krol had tal van kritische opmerkingen in de richting van het kabinet. Maar hij sloot zijn betoog af met `uit de grond van mijn hart' dank uit te spreken aan alle zorgmedewerkers die ondanks alles met bezieling hun werk doen.

De fractieleider van 50PLUS in de Tweede Kamer ging ook in op de recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat huishoudelijke hulp onder de WMO valt en dus een taak van de gemeenten is. Volgens deze uitspraak blijven aanspraken op huishoudelijke hulp afgegeven voor 2015 toch geldig. Daarnaast moet er sprake zijn van een onafhankelijk en objectief onderzoek om de hulpvraag vast te stellen. Een gemeente mag dus niet meer bij voorbaat volstaan met een algemene voorziening, maar moet maatwerk bieden als dit nodig is voor de zelfredzaamheid.

Henk Krol hierover: "En dat zal in vele gevallen zo zijn, want zoveel is er niet te verwachten van het vergrote beroep op zelfredzaamheid, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau. Bovendien is er in veel gevallen geen sociaal netwerk om bij te springen. Triest dat er een rechtszaak voor nodig was, maar de uitspraak is het beste nieuws dat 50PLUS sinds de invoer van de WMO heeft gehoord. Hiermee wordt gestaafd dat deze wet te weinig kader biedt. Teveel beleidsvrijheid, een onduidelijke wet en een hoge bezuiniging hebben geleid tot willekeur bij gemeenten. Oftewel: rechtsongelijkheid. En een met grote gevolgen. 50PLUS was onder meer om die reden destijds tegen de wet."

Voor 50PLUS is de hamvraag wat staatssecretaris Van Rijn concreet gaat doen met deze uitspraak. "Het feit dat mensen het aantal uren hulp dat was toegekend onder de oude WMO blijven behouden, kan ertoe leiden dat veel mensen hun hulp terugkrijgen. En ik hoop ook velen hun baan! Deze uitspraak heeft enorme gevolgen voor gemeenten, zorgorganisaties, clienten en medewerkers! Gemeenten zullen mogelijk vele hulpvragen opnieuw moeten beoordelen. Dat kan ertoe leiden dat er meer hulp geleverd moet worden. Hoe gaat Van Rijn de gemeenten aan de uitspraak houden. Het slechts vertrouwen hebben in gemeenten is in de ogen van 50PLUS niet voldoende", aldus Henk Krol.

(c) 19 mei 2016