Vernieuwend beiaardfestival der Lage Landen in Asten

Vernieuwend beiaardfestival der Lage Landen in Asten

Publicatiedatum: 12-05-2016

Na een succesvolle eerste editie van `Alle Klokken Luiden' doet het museum Klok & Peel er zondag 22 mei een schepje bovenop om het publiek op een uniek muziekevenement te trakteren en tegelijk het imago van Asten als klokkendorp te versterken. Voor het eerst in de geschiedenis zijn daar maar liefst vier mobiele beiaards en acht beiaardiers present, die unieke muzikale combinaties aangaan met tal van andere instrumenten en - veel lokale - artiesten.

Traditiegetrouw is Museum Klok & Peel voor het jaarlijkse klokkenfeest gratis toegankelijk. Het publiek kan er van 13.00 uur tot 17.00 uur genieten van spel en samenspel.

Primeur

Dat er bij het museum vier mobiele beiaarden samenkomen is op zich al heel bijzonder. En daar zit dan ook nog een primeur tussen: de nieuwe mobiele beiaard voor de beiaardschool in Mechelen, die pas op 29 mei op zijn nieuwe standplaats wordt ingewijd. De directeur van de beiaardschool verzorgt eerst in Asten een proefbespeling.

Acht beiaardiers uit Belgie en Nederland komen de carillons bespelen in combinatie met onder andere harp en elektrische gitaar. Zulke verrassende verbindingen maken Alle Klokken Luiden tot een uniek evenement. Imposant worden ook de optredens van de Slagwerkgroep van Harmonie St. Cecilia, het A-orkest van Muziekvereniging Jong Nederland, het Handbellenkoor van het museum en Pro et Contra. Bezoekers mogen ervaren dat blazers, slagwerk en zang heel mooi samen kunnen gaan met klokken.

Muziek uit de hel

Gedurende de middag krijgen bezoekers ook een middeleeuwse melodie te horen die een bijzondere oorsprong kent. Bladmuziek uit de hel, terug te vinden op het rechterpaneel van de 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch, waarvan momenteel een prachtige geschilderde kopie in het museum te zien is. Op dit zijpaneel is een onfortuinlijke man te zien die deze melodie getatoeeerd heeft gekregen op zijn achterwerk.

Tijdens Alle Klokken Luiden wordt ook aan jonge bezoekers gedacht. Zij kunnen onder andere deelnemen aan de workshop handbellen. Vorig jaar overigens ook bij volwassenen een groot succes.