113Online noemt GGz Breburg goed voorbeeld van suïcidepreventie

Persbericht 23 mei 2016

‘Mama, ik denk aan de dood’

113Online noemt GGz Breburg goed voorbeeld van suïcidepreventie

GGz Breburg betrekt familie en naasten intensief bij de behandeling om suïcide te voorkomen. Op 113Online.nl wordt GGz Breburg genoemd als goed voorbeeld van suïcidepreventie. Het filmpje ‘Familie en naasten: onmisbare partners bij suïcidepreventie’ op het YouTube kanaal van 113Online laat zien hoe GGz Breburg dat doet. Daarin vertellen Cindy en haar moeder Marianne dat werkelijk alles bespreekbaar is: “Als zij zegt: ‘Mama, ik denk aan de dood, dan vraag ik ook aan haar van, ja, hoe zou je dat doen dan?’

“Ouders kennen hun kind het beste", zegt Marjo Pouls, verpleegkundig specialist bij GGz Breburg. “Beter dan de behandelaar. Door de familie bij de behandeling te betrekken proberen we niet alleen suïcide te voorkomen, maar ook opname in de kliniek. Want veel cliënten ervaren zo’n opname als traumatisch.”

113Online noemt ook het boek dat de Cliëntenraad op dit moment samen met de Raad van Bestuur over suïcidepreventie maakt een goed voorbeeld van hoe we zelfdoding bespreekbaar kunnen maken en het taboe eromheen doorbreken. Dit boek wordt op 13 december tijdens een symposium van GGz Breburg gepresenteerd.

Landelijke Agenda Suïcidepreventie

Tussen 2007 en 2013 is het aantal zelfdodingen in Nederland met dertig procent toegenomen. Dat was aanleiding voor de minister van VWS om samen met veldpartijen de Landelijke Agenda Suïcidepreventie op te stellen, met 113Online als aanjager en coördinator. Doel is het voorkomen en terugdringen van suïcides. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal zelfdodingen na jaren van stijging in 2014 is gedaald met ongeveer 1%: van 1.857 suïcides in 2013 naar 1.839 in 2014. De minister van VWS heeft in maart dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij hoopt dat ‘deze ontwikkeling het begin is van een periode waarin het aantal suïcides niet langer explosief stijgt, maar een daling ingezet wordt.’ GGz Breburg investeert volop in suïcidepreventie om daar een bijdrage aan te leveren.

Cijfers

In de periode 2010-2014 ligt het gemiddeld aantal zelfdodingen in Brabant op 11,5 per 100.000 inwoners. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde van 10,3 over diezelfde periode en is vergelijkbaar met provincies als Friesland, Drenthe en Zeeland. Hoewel het aantal suïcides in Breda in 2014 t.o.v. 2013 flink is afgenomen (van 15,2 per 100.000 inwoners naar 8,4), is het aantal suïcides in Tilburg in dezelfde periode juist toegenomen (van 13,9 naar 17,6). Ook al is maar een bescheiden groep suïcidale cliënten in behandeling bij GGz Breburg, toch is het voldoende aanleiding om samen met cliënten en familie op lange termijn te blijven investeren in suïcidepreventie.

Bronnen: CBS/Statline, 113Online en Kamerbrief Minister VWS nr. 218 ‘Preventief gezondheidsbeleid’ dd. 30 maart 2016.

Stichting 113Online is een zelfstandige en onafhankelijke zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. 113Online verleent online en telefonische hulp. GGz Breburg is een specialistische instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Midden- en West-Brabant. ‘Weer verder kunnen in het dagelijks leven’, dat is wat GGz Breburg mensen met een psychiatrisch probleem belooft.