Maatschappelijke organisaties pleiten samen voor mondiale gezondheid


24.05.2016



Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, lanceerde vorige zaterdag de Geneva Global Health Hub. Wemos' programmacooerdinator Mariska Meurs werd gekozen tot voorzitter.
In de Hub kunnen maatschappelijke organisaties samen lobby voeren, kennis en ervaringen met elkaar delen en nieuwe allianties opzetten. Mariska Meurs: `Ik kijk uit naar samenwerken met de leden. Wij willen een progressieve en sterke maatschappelijke ruimte creeren voor meer democratisch
mondiaal gezondheidsbeleid.
Complex landschap
De Hub komt gelegen, want het landschap van mondiale gezondheid is steeds complexer aan het worden. Momenteel ondergaat de Wereldgezondheidsorganisatie een moeizaam en lang vernieuwingsproces, waarvan de uitkomst onzeker is. Tegelijkertijd krijgen andere spelers meer gewicht, zoals
initiatieven voor mondiale gezondheid en partnerschappen zoals GFATM en GAVI. Sommige zijn afkomstig uit andere sectoren zoals WTO en ILO. Omdat veel organisaties in Geneve gevestigd zijn, is de stad ook een logische plaats voor de Hub.
Wemos werkt al jaren in internationale netwerken om het belang van volksgezondheid te promoten. De Hub geeft een nieuwe impuls aan deze vorm van waardevolle samenwerking met andere maatschappelijke organisaties.