`Maaibeleid moet verfijnd en logischer'


Publicatiedatum:
dinsdag 24-05-2016
Het verlagen van de maaifrequentie maakt veel los in de polder. De gemeente krijgt tot op de dag van vandaag langs verschillende kanalen veel reacties binnen. Die getuigen dikwijls van onbegrip en soms van instemming. Een interview met wethouder Marjolein Steffens-van de Water.
Wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke Leefomgeving) toont begrip voor de reacties, maar vraagt ook om geduld en begrip. Ze verwacht dat door een `verfijning' van het nieuwe maaibeleid het beeld op straat beter wordt.


Zeven centimeter

"Maar dat er minder wordt gemaaid, is een gegeven. Dat is het gevolg van de besluiten genomen door het college en de gemeenteraad."

Ze legt uit dat er circa vier ton op grasonderhoud moet worden bezuinigd, mede als gevolg van de keuze om juist te investeren in fietspaden, wegen en de ondergrond daarvan.

"Er was sprake van achterstallig onderhoud. Dat op zijn beloop laten, komt neer op kapitaalvernietiging en gaat ten koste van de veiligheid."

Door 25 procent van het areaal van de uitgestrekte polder minder te maaien, kan er extra worden geinvesteerd in het onderhoud van wegen en fietspaden.

"Het gaat dus om maar een kwart van de oppervlakte van onze polder, maar de effecten van de maatregel zijn nu al heel zichtbaar voor inwoners. Zij weten niet beter dan dat het gras regelmatig wordt gemaaid en nauwelijks de kans krijgt om hoger dan zeven centimeter te worden."



Hoog gras

"Hoog gras is, zeker als er kleurige bloemen en kruiden tussen staan, niet alleen maar vervelend",

zegt de wethouder. Ze rijdt zelf langs plekken waarbij de zogenoemde biodiversiteit haar mooie kanten laat zien, zoals aan de Operaweg in Getsewoud en de Van Heuven Goedhartlaan in Hoofddorp.

"Biodiversiteit is niet de hoofddoelstelling, maar zeker een subdoel. Bomen vinden het trouwens ook prettig als het gras dat eromheen staat, hoog is."

Foto: Margrietjes in het ongemaaide gras langs de Operaweg in Nieuw-Vennep. Het duurt ongeveer een seizoen voordat de bloemen er zo mooi bij staan als op de foto.
Foto: Margrietjes in het ongemaaide gras langs de Operaweg in Nieuw-Vennep. Het duurt ongeveer een seizoen voordat de bloemen er zo mooi bij staan als op de foto.

Toch is de wethouder zelf ook niet tevreden over hoe het nieuwe maaibeleid uitpakt. In samenspraak met ambtenaren bij wie de klachten binnenkomen en met degenen die op sommige plekken in de polder in gesprek zijn met dorps- en wijkraden, werkt ze aan een verfijning van het maaibeleid.

"Wat ik wil, is zo pragmatisch mogelijk te werk gaan. Mensen die zeggen: hadden jullie dat niet van tevoren kunnen bedenken, zeg ik: nee. Als er zo veel verschillende grassoorten zijn, kun je niet van te voren weten hoe die er allemaal uit gaan zien als ze doorgroeien. Daarom zoeken we naar
maatwerk in de wijken en kernen."

De verfijning waarover ze spreekt, betreft onder meer de mogelijkheid om andere plekken aan te wijzen waar minder zal worden gemaaid dan waar nu voor gekozen is.

"Mij lijkt het dat als het nieuwe maaibeleid voor een kwart van het areaal geldt, er flink veel andere keuzes zijn te maken."



Meer logica

Ook wil de wethouder `meer logica' inbouwen.

"Bankjes waarop je lekker tussen het groen zou kunnen zitten, moet je natuurlijk niet compleet laten overwoekeren. Langs ommetjes in de leefomgeving moet je zorgen dat de mensen geen last hebben van veel te hoog gras. En langs een weg zoals de Spoorlaan hoeven strakke gazonnetjes te liggen."

Ook de momenten waarop wordt gemaaid, zijn voor verandering vatbaar, vindt ze.

"Voor sommige locaties geldt dat ze nog twee keer per jaar worden gemaaid. Maar als je dat dan in juni en november doet, zit je grote delen van de zomer in hoog gras, juist op plekken waar je het geen twee kontjes hoog wilt hebben. We gaan kijken of we binnen de contracten met aannemers andere
maaimomenten kunnen afspreken.''


De wethouder vraagt inwoners om mee te blijven denken en praten over het maaibeleid.

"Zo kunnen we maatwerk leveren. De verfijningen waarover ik nu vertel, zijn ook op basis van de signalen van inwoners. Ik weet zeker dat we zo tot een mooie openbare buitenruimte komen."