De nieuwe bibliotheek - Studium Generale Almere: kansen krijgen kansen pakken

dinsdag 24 mei 2016

Bibliotheek Stad, de nieuwe zaal 16.00 tot 18.00 uur

Kansen krijgen kansen pakken, zo heet de campagne en TV-documentaire rondom de Dag van de Diversiteit. Een mooie titel die direct duidelijk maakt dat integratie van twee kanten hoort te komen. Iedereen moet meedoen, maar krijg je daartoe ook de mogelijkheid? Heb je geleerd om te zien waar de kansen liggen en weet je hoe je ze kunt pakken? Onderzoeken en nieuwsitems vliegen ons om de oren over de tweedeling in het land, verschil in kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Iedereen heeft talenten, maar zien we die wel? Denk aan de autistische jongen die computers programmeert.

Anders zijn

Hoe leren we dat anders zijn voordelen heeft? Gebrekkig Nederlands betekent vaak dat er een andere taal wel vloeiend wordt gesproken. Hoe benut iedereen zijn eigen kwaliteiten om zelfverzekerd de arbeidsmarkt op te gaan? Willen we liever anoniem solliciteren om onze achternaam te verstoppen of zeggen we trots dat wij door een biculturele achtergrond geschikter zijn om uit beide culturen nieuwe klanten aan ons kunnen binden? Iedereen heeft een taak om zelf een plek in de samenleving te veroveren en om anderen ruimte te bieden.

Hoe doen we dat en welke barrieres moeten we nog zien weg te ruimen? Daar gaan we het tijdens de Studium Generale over hebben.

Robert Vuijsje - Kaaskoppen

Robert Vuijsje, bekend als schrijver van 'Alleen maar nette mensen' heeft in zijn recente boek 'Kaaskoppen' inwoners van Nederland over hun identiteit bevraagd. Wat betekent "erbij horen" in Nederland? Hoe divers zijn we? En waarom levert een zoektocht naar de Nederlandse identiteit zoveel woede op? Hij deelt de uitkomsten met ons en gaat met ons in gesprek. Vuijsje omschrijft zich zelf als een jood die eruit ziet als een Marokkaan. Hij weet hoe het voelt om Nederlands te zijn.

Vuijsje: "Het begon ermee dat ik naar mijn zoon keek en dacht: jij weet dingen die ik niet weet. Ik ben 39 jaar ouder, maar jij hebt ervaringen die ik niet ken. Je hebt een donkere huidskleur en kroeshaar - door hoe je eruitziet, heb jij nu al kennis van zaken die ik nooit helemaal zal begrijpen."

Hasib Moukaddim

Hasib Moukaddim, docent van Windesheim is een van de hoofdpersonages in de documentaire van 'Kansen krijgen, kansen pakken'. Wij spreken met hem over zijn waarnemingen en gaan met elkaar het gesprek aan over verschillen in de de samenleving. Moukaddim heeft het liever over 'Kansen creeren' in plaats van 'Kansen krijgen'.

Documentaire

In de documentaire Kansen Krijgen Kansen Pakken worden de verhalen verteld van jonge Nederlanders met een niet westerse achtergrond. Ze voelen zich hier thuis. Dat ging niet vanzelf. Hoe slaagden ze erin barrieres te doorbreken? Welke mogelijkheden hebben ze benut? En hoe konden ze zich wortelen in de Nederlandse samenleving zonder hun eigen afkomst en culturele identiteit te verliezen? Een documentaire drieluik, een serie educatieve clips en een landelijke campagneweek werpen licht op deze vragen.

Meer informatie over de documentaire:

Website Kansen krijgen kansen pakken

Facebook: Kansen Krijgen Kansen Pakken

Twitter: Kansen krijgen #kansenkrijgen

Voor wie

Studium Generale Almere is zowel voor studenten van Windesheim Flevoland en CAH Vilentum Almere als voor overige belangstellenden.

Studium Generale Almere is een initiatief van Windesheim Flevoland, CAH Vilentum en Plusbibliotheek Flevoland.

Gratis op vertoon van een toegangskaartje, verkrijgbaar via de website of bij de klantenservice.

Kosten: Gratis

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek of direct via iDeal