Vacatures Nederlandse bedrijven Turkije open voor Syrische vluchtelingen

Nieuwsbericht | 24-05-2016 | 10:35

Nederlandse en Turkse ondernemingen in Turkije gaan hun vacatures ook open stellen voor Syrische vluchtelingen. Ze geven daarmee gevolg aan een oproep van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vorige maand op een business forum van Turkse en Nederlandse bedrijven om dit te doen.

Ploumen: 'Het is mooi om te zien dat er nu al 240 vacatures zijn. Zo kunnen we samen met het bedrijfsleven een concrete bijdrage leveren aan de opvang van vele vluchtelingen in Turkije en voorkomen dat deze kwetsbare groep wordt uitgebuit in het illegale circuit.'

Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije waardoor er ook veel Nederlandse bedrijven gevestigd zijn. Bedrijven uit beide landen lieten vandaag zien achter dit initiatief te staan, mede vanuit hun missie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. In het bijzijn van minister Ploumen en vertegenwoordigers van de Turkse overheid en bedrijfsleven tekenden dertig Nederlandse ondernemingen een intentieverklaring voor het open stellen van vacatures.

'Daarnaast zijn bedrijven ook bereid stageplaatsen aan te bieden aan zowel Turkse- als Syrische studenten. Ook dat draagt bij aan meer toekomstperspectief voor vluchtelingen. Ik roep andere landen op hun bedrijfsleven hier ook warm voor te maken. Samen kunnen we behoorlijk wat impact hebben', aldus Ploumen.

De vacatures bevinden zich vooral in de bouw-, logistiek-, en metaalsector. Enkele bedrijven die mee doen zijn Rabobank, DAF Trucks, DSM en Akzo Nobel. Inmiddels hebben meer ondernemingen interesse getoond om zich bij zich het initiatief aan te sluiten. Meer kans voor vluchtelingen op een baan in landen als Turkije is een onderdeel van de kabinetsvisie voor opvang in de regio. Daarvoor maakte het kabinet begin mei 260 miljoen euro extra vrij.