Eindexamenklachtenlijn bereikt recordaantal klachten

De eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft de meeste klachten ooit bereikt. Het record lag op 161.124 klachten, maar de teller staat op 24 mei op 185.996. En de eindexamens zijn nog niet voorbij.

Het vwo-examen Nederlands bereikte vorige week vrijdag al een klachtenrecord van 24.490. Afgelopen vrijdag werd dat record opnieuw gebroken door het havo-examen Engels (24.847 klachten). Hiermee telt het havo-examen Engels de meeste klachten aller tijden. Het LAKS meldt dat 71 procent van de scholieren het examen `moeilijk' of `heel moeilijk' vonden. Ook was het examen `onduidelijk en vaag'.

Het LAKS had dit jaar juist ingezet op minder klachten en wees eindexamencooerdinatoren op allerlei praktische zaken die niet goed verlopen. Op dat vlak is het aantal klachten wel verminderd, maar over de inhoud van de examens is veel meer geklaagd. Ook opvallend is dat dit jaar havisten meer klagen dan vwo'ers, wat normaal andersom is. Het LAKS denkt dat er dit jaar zoveel klachten zijn omdat havisten en vwo'ers de klachtenlijn nu makkelijker weten te vinden en dat de website dit jaar is aangepast voor mobiel gebruik.