Nieuwe duiker voor Kanjelbeek bij sluis Limmel

Nieuwe duiker voor Kanjelbeek bij sluis Limmel

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 24 mei 2016- Laatste update: 24 mei 2016 11:09 uur

In de nacht van 21 op 22 mei is in opdracht van Rijkswaterstaat een 60 meter lange duiker onder het Julianakanaal bij sluis Limmel geplaatst. Een spectaculaire hijsactie en opnieuw een mijlpaal die de komst van de nieuwe keersluis Limmel markeert.

De beek Kanjel kruist het Julianakanaal bij de sluis. Met de plaatsing van de nieuwe duikerconstructie is het verloop van de beek een paar meter verlegd en kan de oude duikerconstructie later gesloopt worden.

Door de komst van de nieuwe sluis en sloop van de oude keerschutsluis in 2018 verdwijnt ook de huidige Kanjelduiker. Deze loopt nu nog via de kelder van het sluisgebouw en laat deze waterloop onderdoor het kanaal kruisen. De nieuwe duiker bevindt zich in een sleuf in de bodem van het kanaal op circa zeven meter van de huidige sluis. Jelle Kieboom van Besix, uitvoerend aannemer: `Het was een flinke operatie, maar de klus is geklaard. Dankzij een grondige voorbereiding is het plaatsen van de duiker voorspoedig verlopen. Toch weer een mijlpaal om even bij stil te staan.'

Nachtelijk hijsspektakel

Zaterdag 21 mei arriveerde de duiker over het water op locatie. Vlak voor middernacht begonnen de werkzaamheden. Hierbij takelden 3 hijskranen de duiker omhoog en plaatsten ze het in de 3 meter diepe sleuf in de bodem van het kanaal. 6 duikers in het water begeleidden de plaatsing ter plekke. Na installatie is de bodem hersteld door de duiker te bedekken met grind en rivierklei. Tijdens de takelwerkzaamheden was het kanaal tussen 22.30 en zondag 1.30 uur afgesloten voor de scheepvaart. Een uur korter dan gepland.

Aanvoer over water

De duiker bestaat uit 2 buizen die 60 meter lang zijn en elk een diameter van 1,8 meter hebben. Het water van de Kanjel stroomt voortaan door deze buizen onder het Julianakanaal door. De met glasvezel versterkte buizen zijn in Moerdijk geproduceerd en vanaf daar per duwbak over het water vervoerd naar Limmel.

Kanjel gaat weer meanderen

Aan beide zijden van het kanaal krijgt de Kanjel een natuurlijk meanderend verloop. De graafwerkzaamheden van het nieuwe trace van de Kanjel starten in juni.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden aan de keersluis Limmel vindt u op de projectpagina Maas: aanleg nieuwe keersluis Limmel.