Stijgend leerlingaantal redt vak Duits

Op het Lorentz Lyceum in Arnhem kunnen leerlingen volgend schooljaar gewoon het vak Duits blijven volgen. Doordat het leerlingaantal flink stijgt heeft de school het plan om de Duitse lessen af te schaffen op de havo en vwo ingetrokken.

Dat zegt Jos van Deursen, rector van het Lorentz Lyceum. Dagblad De Gelderlander berichtte in april dat de school overwoog om Duits uit het vakkenpakket te halen. De rector legt uit dat de school veel vreemde talen aanbiedt. Naast Duits kunnen leerlingen Frans, Engels, Spaans en Chinees volgen. Het zorgt voor kleine klassen. "In de bovenbouwklassen van de vreemde talen zitten nu tien `a vijftien leerlingen", zegt Van Deursen. "Dat is erg duur, daarom dachten we in maart na over de vraag of we Duits wilden houden. Soms moet je keuzes maken."

Chinees en Spaans

De optie is nooit geweest om Spaans of Chinees af te schaffen. Van Deursen: "In Arnhem zijn wij de enige school die deze talen aanbiedt. Daarmee onderscheiden we ons." De Actiegroep Duits noemde de overweging van het Lorentz Lyceum eerder in De Gelderlander `onbegrijpelijk'. `Chinees en Spaans is veel minder relevant voor onze handel', aldus de actiegroep.

Stijging

Dat alle moderne vreemde talen nu toch in de lessentabel kunnen blijven, komt door het stijgende leerlingaantal. "Dat wisten we nog niet in maart, maar dat neemt komend schooljaar toe met 30 procent", zegt Van Deursen.

Dat komt mede door het ruime aanbod van talen en de vernieuwingen die de school heeft doorgevoerd. "Zo bieden we nu ook tweetalig onderwijs aan op de havo." Een andere belangrijke beslissing die de school vertrouwen geeft in een groeiend leerlingaantal, is de wijziging van het opleidingsaanbod. Het Lorentz Lyceum krijgt de gymnasiumafdeling en de hoogbegaafdenafdeling van het Olympus College. De school is ook bezig met nieuwbouw. De leerlingen kunnen daarom volgend schooljaar gewoon Duits volgen, net als Frans, Chinees, Spaans en Engels.