Sociaal plan Roc Leiden is rond

Het sociaal plan voor de reorganisatie bij Roc Leiden is rond. Afgelopen vrijdag bereikten de bonden en het roc een akkoord waarin vrijwillig vertrek wordt gestimuleerd. Daarnaast maakt het roc op 26 mei bekend welke medewerkers boventallig zijn.

Volgens AOb-rayonbestuurder Nasera Azzouz bestaat er een kans dat de personen die worden aangewezen alsnog kunnen blijven als collega's in dezelfde functiecategorie gebruikmaken van de vrijwillige regeling. "Uiteindelijk geeft het diegenen die als boventallig zijn aangewezen geen absolute zekerheid", zegt ze.

Slechte situatie

Normaal zet een school eerst de vrijwillige vertrekregeling open en kijkt dan hoeveel mensen er nog weg moeten. Azzouz: "Bij dit plan zat er meer haast achter vanwege de slechte financiele situatie. Bovendien had het roc al gecommuniceerd dat mensen op die datum uitsluitsel zouden krijgen over boventalligheid."

De AOb legt het sociaal plan positief voor aan de leden. "Er zitten voldoende opties in om mensen van werk naar werk te begeleiden en om mensen vrijwillig te laten vertrekken", zegt Azzouz. "Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt met het ID College en Roc Mondriaan om mensen over te nemen."

Verdwijnen

In totaal moeten er 46 vaste voltijdbanen verdwijnen bij Roc Leiden. "Voor deze mensen hebben we een loopbaan-en mobiliteitscentrum ingericht", zegt woordvoerder Renee Verkuijlen van het roc. "Daarin proberen we mensen zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden."

Daarnaast worden ruim 80 tijdelijke contracten niet verlengd. Het personeel met tijdelijke contracten kan geen gebruikmaken van het sociaal plan. Verkuijlen zegt dat de ondernemingsraad het sociaal plan heeft goedgekeurd. "Liever behouden we alle medewerkers, maar we kunnen niet anders vanwege de dalende studentaantallen. We zijn tevreden met de reactie van de bonden op het sociaal plan."

Daling

Het studentenaantal daalt al een tijdje bij het roc. Zo waren er in studiejaar 2014-2015 nog 9000 studenten, dit schooljaar waren het er 7117. Verkuijlen: "Komend schooljaar verwacht het roc 6544 studenten. De daling betekent dat het roc de formatie in lijn moet brengen om financieel gezond te blijven."

Volgende week dinsdag 31 mei is er een ledenraadpleging.