Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 24 mei 2016

Projectopdracht ontwikkeling Kaasmarkt, Benoeming algemeen directeur Stadspodia Leiden

Projectopdracht ontwikkeling Kaasmarkt 16.0400

Het college van burgemeester en wethouders heeft de projectopdracht ontwikkeling Kaasmarkt vastgesteld. Het doel is om plannen voor te bereiden en te faciliteren voor de ontwikkeling van de Kaasmarkt. Er wordt gekoerst op het faciliteren van grondeigenaren bij het realiseren van kleinschalige woningbouwplannen aan de randen van de Kaasmarkt. Een totale bebouwing van het plein of een winkelontwikkeling worden niet meer nagestreefd. Verder zal de gemeente uitvoering geven aan een eerder voornemen, namelijk de verkoop van de monumentale Kaasmarktschool. Een verbouwing tot woningen, ateliers en een restaurant behoort tot de mogelijkheden. De gemeente zal ook een plan voorbereiden voor de herinrichting van de openbare ruimte van de Kaasmarkt.

Benoeming algemeen directeur Stadspodia Leiden 16.0419

Op voordracht van de Raad van Commissarissen Stadspodia Leiden heeft het college van burgemeester en wethouders - in de rol van aandeelhouder - besloten mevrouw N.E.G. Ris per 1 mei tot algemeen directeur van de BV Stadspodia Leiden te benoemen. Zij is als interim directeur in mei 2015 de heer F. Funnekotter opgevolgd. De Raad van Commissarissen, het Management Team en de Ondernemingsraad van Stadspodia hebben de interim periode van mevrouw Ris als positief beoordeeld en zien haar interim aanstelling graag omgezet in een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Instellingsbesluit en Inrichtingsplannen reguliere Warenmarkten conform Marktverordening 2015 16.0425

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Instellingsbesluit en de Inrichtingsplannen van de reguliere Warenmarkt vastgesteld. Het Instellingsbesluit bepaalt op welke locaties en op welke dagen/tijden er markt wordt gehouden. De Inrichtingsplannen stellen vast hoe de standplaatsen worden toegewezen en hoe de markten worden ingericht. Door de nieuwe Marktverordening 2015 is het noodzakelijk een apart Instellingsbesluit en Inrichtingsplannen vast te stellen. Vroeger werd dit door de gemeenteraad gedaan, maar sinds de nieuwe Marktverordening ligt deze bevoegdheid bij het college.

Projectopdracht Topsporthal Boshuizerlaan 16.0426

Het college van burgemeester en wethouders heeft de projectopdracht Topsporthal Boshuizerlaan vastgesteld. Bij het vaststellen door de raad van de quick scan locatieonderzoek voor een topsporthal is besloten om de locatie Boshuizerlaan nader uit te laten werken in een voorstel kaderbesluit. De projectopdracht Topsporthal Boshuizerlaan geeft de uitgangspunten aan waarbinnen de werkzaamheden tot en met dit kaderbesluit kunnen plaatsvinden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Begrotingsindicatoren voor het sociaal domein 16.0368

Het college van burgemeester en wethouders legt de begrotingsindicatoren sociaal domein ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Per 1 januari 2015 is een groot aantal taken en verantwoordelijkheden in het sociaal domein overgeheveld van het Rijk naar de gemeente: de drie decentralisaties. Met deze nieuwe indicatoren zijn de doelen en prestaties behorend bij de drie decentralisaties vertaald naar meetbare grootheden. De indicatoren geven de stand van zaken en voortgang van doelen en prestaties weer.

Zienswijze programmabegroting VRHM 2017 en meerjarenramingen 2018-2020 16.0416

De gemeenteraad krijgt jaarlijks de gelegenheid om haar zienswijze te geven op de begroting van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Het bestuur van de veiligheidsregio kan zo deze zienswijze meewegen in haar besluit. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om akkoord te gaan met de programmabegroting 2017.

Vaststellen voor inspraak `uitkomsten locatieonderzoek van de speeltuin in de Zeeheldenbuurt' 16.0422

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de speeltuin in de Zeeheldenbuurt op de huidige plek te behouden. Tevens stelt het voor om een kleine kiosk te plaatsen in het Zeeheldenpark. Oorspronkelijk was het idee om de speeltuin te verplaatsen naar het park, maar sommige buurtbewoners gaven aan daar twijfels over te hebben. Een extern bureau deed onderzoek naar de haalbaarheid van een aantal scenario's. Onderdeel van het onderzoek was een wijkpeiling. Het college neemt het advies van het bureau over. Het project is onderdeel van de wijkvisie Zeeheldenbuurt. De ontmoetings- en activiteitenplekken in de wijk geven bewoners de ruimte om activiteiten te kunnen organiseren gericht op ontmoeting, ontspanning, ontplooiing, cultuur, spelen, leren en werken. Buurtbewoners kunnen via een inspraakprocedure gedurende 4 weken reageren op het voorstel. De gemeenteraad zal het definitieve besluit nemen.

Schadevergoedingsschap HSL-Zuid, A16 en A4 16.0424

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de Gemeenschappelijke regeling Schadevergoedingsschap HSL-Zuid, A16 en A4 met 5 jaar te verlengen. Uit onderzoek is gebleken dat de geluid reducerende maatregelen minder effect hebben dan waarvan bij de vaststelling van het Tracebesluit is uitgegaan. Men verwacht dan ook dat er nog aanvullende schadeverzoeken zullen komen. Een verlenging met 5 jaar stelt het Schadevergoedingsschap in staat ook deze verzoeken af te handelen.

Zienswijze Concept Begroting 2017 Regionale Dienst Openbare Gezondheid 16.0428

Het college van burgemeester en wethouders heeft de concept zienswijze van de gemeente op de concept begroting 2017 van de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG HM) vastgesteld en als voorstel naar de gemeenteraad gestuurd. De RDOG HM is een gemeenschappelijke regeling van 19 gemeenten in de regio Hollands Midden. Zij voert diverse en voornamelijk wettelijke taken uit op gebied van onder andere openbare gezondheid, infectieziektenbestrijding, psychosociale hulp bij rampen, gezondheidsonderzoek, voorlichting over gezondheidsrisico's, jeugdgezondheidszorg (Centra voor Jeugd en Gezin) en taken op het gebied van maatschappelijke zorg en huiselijk geweld.

Zienswijze conceptbegroting 2017 Holland Rijnland 16.0430

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor een positief advies uit te brengen over de conceptbegroting 2017 Holland Rijnland en dit advies aan het Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland kenbaar te maken.

Begroting 2017 en Meerjarenraming 2018-2020 Omgevingsdienst West-Holland 16.433

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de Begroting 2017 en Meerjarenraming 2018-2020 van de Omgevingsdienst West-Holland. In de Begroting 2017 van de Omgevingsdienst West-Holland is opgenomen welke programmadoelen door de dienst worden nagestreefd, welke activiteiten daarvoor worden verricht en welke kosten dat voor de deelnemers met zich meebrengt. De gemeente zal in een brief aan de Omgevingsdienst een zienswijze indienen over de meerjarenraming 2018-2020. De Omgevingsdienst wordt verzocht om eind 2016 met een voorstel voor begrotingswijziging te komen om de meerjarenbegroting op een financiele robuuste wijze sluitend te krijgen.

Esthetisch PvE RijnlandRoute 16.0434

Het college van burgemeester en wethouders stelt het Esthetisch Programma van Eisen (EPvE) voor de RijnlandRoute vast en stuurt het aan de Raad voor wensen en bedenkingen. Het EPvE stelt eisen aan de ruimtelijke kwaliteit en vormgeving van de RijnlandRoute. Er wordt bijvoorbeeld in het programma beschreven hoe de tunnelmonden en de verdiepte ligging van de weg eruit komen te zien. De bouwplannen die de aannemer straks maakt en uitvoert, moeten aan deze eisen voldoen.

Zienswijze ontwerp begroting 2017 Servicepunt71 16.0435

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor een positief advies uit te brengen over de ontwerpbegroting 2017 Servicepunt71 en dit advies aan het Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Servicepunt71 kenbaar te maken.

Brief aan de raad inzake regioscenario en proces Voetbal Vitaal 16.0436

Het college van burgemeester en wethouders informeert de raad van de gemeente Leiden over de stand van zaken rondom Voetbal Vitaal. Voetbal Vitaal is een verkenning van de Leidse voetbalclubs en de gemeente Leiden met het doel om te komen tot toekomstbestendige vitale voetbalclubs en sportparken in Leiden. In een eerder stadium hebben de voetbalverenigingen de gemeente gevraagd de regie te nemen in dit complexe dossier. Op 11 mei jl. was er in dat kader een bijeenkomst met de vertegenwoordigers van de Leidse voetbalverenigingen, de LSF, de KNVB en de gemeente. De gemeente Leiden presenteerde daar een regiescenario met de locatiemogelijkheden voor de 12 Leidse voetbalclubs. Het regiescenario vormt de basis voor het sportaccommodatieplan voor alle (buiten)sporten dat later dit jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dit plan bevat behalve inspanning van de voetbalverenigingen mede een opdracht voor de gemeente zelf, om alle sportparken te voorzien van vergelijkbare faciliteiten. Deze opdracht loopt parallel aan de gesprekken met de individuele besturen van de verenigingen.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid H. Baart (PvdA), ingekomen 7 april 2016, inzake steeds meer huurders in te dure woningen. 16.0418