Eerste stap samenwerking langs Kennemerlijn


25 mei 2016 - Nieuwsartikel

Gemeenten langs de Kennemerlijn willen samen met ondernemers, ontwikkelaars en andere partijen aan de slag met het verbeteren van de stationsomgevingen.

Op 20 mei spraken ontwikkelaars, ondernemers, woningbouwcorporaties, NS, ProRail, Connexxion, scholen, het ministerie van I&M, culturele instellingen en ambtenaren over een gezamenlijke aanpak voor de ruimtelijke opgaven en kansen rond de verschillende OV-knooppunten langs de Kennemerlijn.

Belangrijke schakels

Deze OV-knooppunten zijn belangrijke schakels in de reis van mensen op weg naar werk, voorzieningen of recreatieve bestemmingen. De knooppunten zijn de entrees van binnensteden en omliggende wijken of toegangspoorten naar recreatieve gebieden. De provincie wil OV-knooppuntontwikkeling in heel
Noord-Holland stimuleren en is hierbij de verbindende factor. Met dat doel nodigde de provincie de partijen uit Zuid-Kennemerland en de IJmond uit voor een brede dialoog over de stationsgebieden.

10 miljoen bezoekers per jaar

De dialoog bracht nieuwe inzichten. Het was bijvoorbeeld niet algemeen bekend dat de recreatiegebieden en culturele instellingen hier rond de 10 miljoen bezoekers per jaar trekken. Dit rechtvaardigt investeringen in goede verbindingen naar deze locaties langs de Kennemerlijn. De aanwezigen
waren het er over eens dat er veel mogelijkheden liggen, maar dat eerst keuzes gemaakt moeten worden. Samen benoemden zij vijf opgaven voor de korte termijn:

* Hoe zou het totaalpakket aan OV-producten er idealiter uit moeten zien in de regio, waarin ook producten worden meegenomen van ondernemingen die mobiliteitsdiensten aanbieden.
* Kijk naar de bereikbaarheid van woon- en werklocaties. Hoe zit het met routes, parkeren en toegankelijkheid station?
* Maak aantrekkelijke stationsgebieden met veel bedrijvigheid en woningen rondom stations.
* Ontsluit groengebieden en zorg voor goede bereikbaarheid van en naar recreatiegebieden en culturele instellingen. Kijk ook naar de entreefunctie naar deze gebieden. Maak duidelijk hoe je daar kunt komen.
* Inventariseer wat er nodig is om de stationsgebieden in samenhang met elkaar te ontwikkelen, maak keuzes en werk samen.

Samenwerking verder vormgeven

Op korte termijn willen de partijen hiermee gezamenlijk aan de slag. Eind van dit jaar komen de aanwezigen dan nogmaals samen om de resultaten te bespreken, een actieprogramma op te stellen en te kijken hoe de samenwerking verder kan worden vormgegeven.

Joke Geldhof, gedeputeerde ruimte en wonen, was blij met de grote opkomst namens de uiteenlopende gremia. "De met elkaar benoemde acties zijn een goede opmaat naar een volgende dialoog. De brede belangstelling onderstreept dat vrijwel iedereen ziet dat op en rondom de OV-knooppunten aan de
Kennemerlijn kansen liggen voor een betere ruimtelijke ordening. Ik ben nieuwsgiering naar wat de acties gaan opleveren en ik kijk uit naar het vervolg", besloot mevrouw Geldhof de bijeenkomst.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel