CDA: stop buitenlandse steun aan Nederlandse gebedshuizen

25/05/2016CDA: stop buitenlandse steun aan Nederlandse gebedshuizen

Het CDA wil dat Nederlandse gebedshuizen niet langer worden gefinancierd vanuit buitenlandse overheden en vraagt het kabinet met voorstellen te komen om daar een einde aan te maken. CDA woordvoerder Pieter Heerma heeft dit vandaag voorgesteld tijdens het debat in de Tweede Kamer over de invloed van ultraorthodoxe moslims in moskeeen.

Heerma: `Ik heb grote zorgen over buitenlandse beinvloeding op gebedshuizen van lokale geloofsgemeenschappen in Nederland. De directe financiering en beinvloeding van gebedshuizen en geloofsgemeenschappen vanuit buitenlandse overheden staat op gespannen voet met de scheiding van kerk en staat.'

Diyanet, het ministerie van geloofszaken, in Turkije geeft instructies vanuit de Turkse overheid direct aan Nederlandse moskeeen om bij voorkeur niet en slechts in uiterste nood handen van vrouwen te schudden. `Het is daarom van groot belang dat financieringsstromen vanuit het buitenland om invloed te kopen in Nederlandse Moskeeen wordt aangepakt om hier een einde aan te maken,' aldus Heerma.

Trefwoorden

* moskeeen * buitenlandse steun