Controversieel Spaans stierenfeest verandert onder sociale druk


MADRID, 20160525 -- Honderdduizend boze Spanjaarden protesteerden vorig jaar in het hart van Madrid tegen het meest wrede Spaanse stierenfeest dat we kennen: Toro de la Vega in Tordesillas. Een stier wordt door honderden mannen te paard en te voet doodgestoken met lansen. Na jarenlange sociale druk is de dood van de stier in het zicht van het publiek verboden.

Dit heeft de regering van de Spaanse deelstaat Castilië en León besloten. CAS International, een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van het stierenvechten en wrede feesten met stieren, ziet het als een positieve ontwikkeling dat de staatsregering van Castilië en León erkent dat de huidige Spaanse maatschappij geen ruimte meer biedt voor dit soort evenementen, en via een decreet het feest wil laten aanpassen. CAS geeft ook aan dat het dier alsnog gedood zal worden na het evenement, buiten het zicht van het publiek, en dat het decreet veel ruimte laat voor onbeantwoorde vragen.

Reglement
De wet van de deelstaat Castilië en León dicteert dat alle stieren die gebruikt worden tijdens festiviteiten binnen de 24 uur erna gedood moeten worden.

In het oude reglement van de deelstaat, dat reguleert wat wel en niet mag gebeuren met de stieren, daterend uit 1999, stond dat het mogelijk was om “acties op de stieren uit te oefenen die inherent zijn aan de viering van het traditionele spektakel”. Met andere woorden: het verwonden van het dier met lansen was toegestaan. Deze zin is weggelaten in het decreet van de deelstaat. Hoe dit geïnterpreteerd moet worden is niet bekend. Ook wordt er niet in het decreet expliciet aangegeven dat het verboden is om het dier te verwonden. Toch geeft een vertegenwoordiger van de deelstaatsregering van Castilië en León aan dat het niet langer toegestaan is om lansen te gebruiken.

Jarenlange Campagne
Sinds 2007 heeft CAS samen met de Spaanse dierenpartij PACMA en later ook met HSI, intensief samengewerkt in de campagne ‘Rompe una lanza’ (breek een lans) om dit evenement te verbieden, door onder meer te lobbyen voor een verbod en het protesteren in Tordesillas, Valladolid en Madrid. CAS International heeft jaarlijks duizenden euro’s in deze campagne gestoken en regelmatig Nederlandse en Belgische vrijwilligers meegenomen om te laten zien dat niet alleen de Spanjaarden, maar ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.

In september 2015 reisde Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl met CAS naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega: