Eerste resultaten belevingsvluchten F-35 bekend

Omwonenden van vliegbases Leeuwarden en Volkel ervaren over het algemeen slechts kleine verschillen tussen het geluid van de huidige F-16 en de F-35. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde uitkomsten van de enquete na de belevingsvluchten met de F-35. Geluidsmetingen ondersteunen dit.

Er was veel animo voor deelname aan de enquete. Ook waren de enquetedeelnemers goed verdeeld over de omgeving.

Verschillende soorten vluchten

Dankzij de komst van 2 F-35's, afgelopen maandag, konden gisteren 2 belevingsvluchten worden gehouden. Vanaf beide bases vloog de F-35 samen met een F-16 een start met naverbrander. Ook vlogen zij de vliegbewegingen zoals die ook normaal voorkomen. Dit gebeurde op verzoek van de omwonenden van

de vliegbases. De F-35's vlogen boven beide bases 7 soorten passages in de middag en dezelfde 7 in de vroege avond. In totaal vloog de luchtmacht zo 28 passages.

Onderzoek en geluidsmetingen

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) voerde tijdens de vluchten een belevingsonderzoek (enquete) en geluidsmetingen uit. De presentatie vanochtend ging over de resultaten van de middagvluchten en was voor leden van de Commissie van Overleg en Voorlichting Milieuhygiene (COVM)

en de media. In het COVM zijn ook de omwonenden vertegenwoordigd.

Dat omwonenden slechts kleine verschillen ervaren, wordt ondersteund door de geluidsmetingen in de 9 woonkernen. Het ging om een maximaal verschil van rond de 3 decibel.

Op dit moment werkt het NLR de resultaten verder uit, inclusief die van de avondvluchten. Het eindrapport wordt uiteindelijk ook weer toegelicht in de COVM-vergaderingen van de vliegbases Leeuwarden en Volkel. De stuurgroep uitvoering motie Eijsink neemt de resultaten mee om een permanent

geluidmeetnet op te zetten.

Mening omwonenden belangrijk

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zegde in 2015 toe de F-35 naar Nederland te halen. Dit om te proberen de zorg die bij omwonenden van de vliegbases leefde weg te nemen. Met de nu gehouden belevingsvluchten konden zij het geluid van de F-35 zelf beleven en hier hun mening over geven.