Natuursteen Stationsplein vervangen


* 27 mei 2016

Het college van B en W stelt de raad voor om een gedeelte van het natuursteen op het Stationsplein - daar waar de bussen rijden - te vervangen voor beton.

De praktijk heeft uitgewezen dat natuursteen niet goed bestand is tegen de zware, intensieve belasting van het busverkeer. Sinds de aanleg van het Stationsplein in 2010 is er herhaaldelijk schade geweest.

Er zijn al diverse pogingen gedaan om het natuursteen duurzaam te repareren, tot op heden zonder succes. Nu moeten opnieuw stukken worden vervangen. Reparaties zijn duur en hinderlijk, bovendien blijft het steeds de vraag of het natuursteen na reparatie wel bestand is tegen het intensieve
busverkeer. Met beton is de kans op schade minimaal. Daarnaast is het mogelijk om beton een toplaag te geven die dit materiaal een mooie uitstraling geeft.

Wethouder Sikkema: "We kunnen nog eindeloos aanmodderen met proefvakken of we kiezen ervoor om nu voor eens en voor altijd korte metten te maken met het gedoe en het gedeelte waar de bussen rijden te vervangen voor beton. Beton is op termijn veel voordeliger en geeft meer zekerheid voor
gebruik."

Het Stationsplein is een belangrijke eerste entree in Haarlem. Destijds is gekozen voor natuursteen om het plein een fraaie uitstraling te geven. Op het voetgangersgedeelte en daar waar de terrassen staan, blijft de ondergrond natuursteen.

Het voorstel van het college wordt ter advisering voorgelegd aan de commissie Beheer.