In hoger beroep 28 maanden cel geeist voor onder meer mensenhandel N..


27 mei 2016 - Ressortsparket

De advocaat-generaal in Arnhem heeft een gevangenisstraf van 28 maanden geeist tegen een 44-jarige man uit Enschede voor mensenhandel, witwassen, bedreiging, afpersing en mishandeling.

De rechtbank sprak de man vrij van mensenhandel en witwassen en veroordeelde hem voor bedreiging, afpersing en mishandeling tot een celstraf van 180 dagen, waarvan 72 dagen voorwaardelijk. Het OM was het niet eens met de vrijspraken en tekende hoger beroep aan. Ook de verdachte ging in hoger
beroep.

De advocaat-generaal heeft betoogd dat er voldoende bewijs is voor mensenhandel. De verdachte heeft volgens de aanklager in hoger beroep in 2012 en 2013 over een periode van enkele maanden twee zeer kwetsbare vrouwen uitgebuit in de prostitutie, in Nijverdal en Enschede. Een van hen moest
daarbij het bed delen met leden van motorclub Satudarah, waartoe de verdachte zelf ook behoorde. Het door de vrouwen in de prostitutie verdiende geld is door de verdachte witgewassen.

De overige feiten achtte de advocaat-generaal eveneens bewezen. Het gaat daarbij onder meer om bedreiging van enkele personen in 2013 bij een wedstrijd van FC Twente en de mishandeling van iemand in 2011, ook bij een wedstrijd van FC Twente.

In eerste aanleg heeft de verdachte terechtgestaan met een medeverdachte. De rechtbank veroordeelde hem alleen voor het bezit van drugs en sprak hem van de overige feiten vrij. Het OM heeft het hoger beroep in zijn zaak ingetrokken.

Mensenhandel

Mensenhandel vormt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers en wordt gezien als schending van fundamentele mensenrechten. Voorbeelden van mensenhandel zijn gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting.

Deel dit op

*