Minder meldingen van bedreiging van politici


27 mei 2016 - Arrondissementsparket Den Haag

In 2015 heeft het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag tweehonderd meldingen van mogelijke bedreiging ontvangen. Dat waren er minder dan in 2014 toen het team 246 meldingen binnenkreeg.

Het Openbaar Ministerie te Den Haag heeft de tweehonderd meldingen beoordeeld en 92 daarvan als strafbare bedreigingen geregistreerd. De overige 108 meldingen betroffen geen strafbare bedreigingen.

Van de 92 geregistreerde zaken zijn er twintig door de politie opgelegd, met name vanwege gebrek aan bewijs of omdat de verdachte niet getraceerd kon worden. Van de 72 overblijvende zaken zijn er zeven om diverse redenen door het OM geseponeerd.

In 24 zaken heeft het OM de verdachte gedagvaard. In negen van die zaken heeft de rechter al uitspraak gedaan. De opgelegde straffen varieren van onvoorwaardelijke werkstraffen in combinatie met voorwaardelijke gevangenisstraf tot een voorwaardelijke werkstraf of gevangenisstraf of een
voorwaardelijke geldboete. In twee zaken is de verdachte vrijgesproken. In vijftien zaken moet de zitting nog plaatsvinden.

In drie andere zaken is besloten tot een zogeheten TOM-zitting (waarbij de officier van justitie aan de verdachte een transactie voorstelt). In twee van deze zaken heeft de verdachte een werkstraf gekregen, de andere zitting moet nog plaatsvinden.

De overige zaken zijn nog in behandeling bij de politie.

Team Bedreigde Politici

Het Team Bedreigde Politici van de regionale recherche van politie-eenheid Den Haag is verantwoordelijk voor de intake, tactische opvolging en afhandeling als het gaat om bedreigingen met een misdrijf gericht tegen politici en andere personen binnen het rijksdomein en het lokale domein (die
werkzaam zijn in het gebied van politie-eenheid Den Haag).

Binnen het rijksdomein vallen onder meer de ministers, de staatssecretarissen maar ook bijvoorbeeld de voorzitter van de Raad van State en de Nationale Ombudsman. Onder het Haagse lokale domein vallen bijvoorbeeld alle burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden die werkzaam zijn bij een
gemeente die behoort tot het verzorgingsgebied van politie-eenheid Den Haag.

Als politici een bedreiging ontvangen, dan kunnen zij hiervan melding doen bij het Team Bedreigde Politici. Dit team bekijkt in overleg met het Openbaar Ministerie in Den Haag of er ook daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging volgens artikel 285 Wetboek van Strafrecht: als er
bijvoorbeeld gedreigd wordt met een misdrijf tegen het leven of met zware mishandeling. Als dat het geval is, neemt dit team de aangifte van de politicus op en neemt de zaak in behandeling.

Deel dit op

*