Crowdfund-website `Nieuwe Pioniers' gelanceerd


Publicatiedatum:
vrijdag 27-05-2016
"Ik doe het helemaal zelf. Dat geeft zo'n gevoel van vrijheid!" De 15-jarige Nienke van Lint uit Hoofddorp heeft een beperking waardoor zij niet kan lopen, maar met de racerunner sjeest ze over de atletiekbaan in het Arnolduspark. Via de nieuwe crowdfund-website `Nieuwe Pioniers' , wil Van
Lint geld funden om twee racerunners aan te schaffen voor de atletiekvereniging.

De racerunner is een soort driewieler zonder pedalen maar met een borststeun. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking die doorgaans gebruik maken van een rolstoel of rollator. Nienke van Lint ontdekte de Racerunner in september.

"Ik wilde ook sporten en zocht iets wat ik kon en bij mij paste. Toen ik een jongen met een gelijksoortige beperking in een televisieprogramma zag lopen met een racerunner, was ik meteen enthousiast. Dat wilde ik ook!"

Elke woensdagavond traint Nienke Heijne Makkreel (rechts) samen met vier andere jongeren bij Atletiek Vereniging Haarlemmermeer met de racerunner.
Foto: Elke woensdagavond traint Nienke Heijne Makkreel (rechts) samen met vier andere jongeren bij Atletiek Vereniging Haarlemmermeer met de racerunner.


Topconditie

Van Lint zocht contact met Atletiek Vereniging Haarlemmermeer (AVH). Het idee van de racerunner sprak hen aan en met behulp van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) heeft de vereniging een paar racerunners in bruikleen. Elke woensdagavond traint Van Lint samen met vier
andere jongeren.

"Bewegen is voor iedereen gezond, ook als je een beperking hebt. Mijn conditie is zo veel beter geworden. Die wil ik niet meer kwijt. Maar iets dat je leent, moet een keer terug. Tijd dus voor actie."

Crowdfundplatform `Nieuwe Pioniers'

De gemeente heeft samen met Sportservice Haarlemmermeer, duurzaamheidorganisatie NMCX en Maatvast het digitale `Nieuwe Pioniers' opgericht. Deze website, die donderdag 26 mei wordt gelanceerd, biedt inwoners van Haarlemmermeer met goede ideeen een platform om hun project bekend te maken en
daarvoor geld in te zamelen. Crowdfunding is een manier om een project te financieren doordat meerdere mensen een bedrag hierin investeren. Crowdfundorganisatie 1% Club zorgt dat de projecten die op `Nieuwe Pioniers' staan worden begeleid en ondersteund.

Lancering van de website nieuwepioniers.nl in Haarlemmermeer

Donderdag 26 mei is de crowdfund-website Nieuwe Pioniers gelanceerd. OP de foto mensen van de projecten op de site. In het midden wethouder Marjolein Steffens-van de Water.


Kleine druppel

Van Lint wil racerunnen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken.

"Het is echt een sport. In het buitenland worden al kampioenschappen gehouden. Het leuke van racerunnen is dat per persoon verschilt waar de nadruk op ligt, bijvoorbeeld op afstand of juist op snelheid."

Doel van de campagne is twee racerunners te financieren.

"Het mooie van crowdfunding is dat juist een kleine druppel het verschil maakt. Elk bedrag, hoe groot of klein ook, is een stap dichter bij de realisering van ons doel."

Opbrengst verdubbeld

Nieuwe Pioniers is nu nog een pilot waarbij elke euro die wordt opgehaald door de gemeente wordt verdubbeld tot een maximum van 2.500 euro. Iedereen die een goed idee heeft om de eigen buurt of Haarlemmermeer leuker te maken, kan zich via de website aanmelden. Vooralsnog komt het meeste geld
binnen via particulieren. De gemeente verwacht dat na de zomer ook fondsen als het Rabofonds en Schipholfonds betrokken worden. Deze fondsen willen af van de stapels investeringsverzoeken die zij binnenkrijgen en in plaats daarvan op een centrale plek zelf kiezen welke doelen zij supporten.
Ook bedrijven die iets willen doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zullen bij het crowdfundplatform worden betrokken. Uiteindelijk moet het platform een ontmoetingsplek worden waar projecten niet alleen geld vinden, maar ook goederen en diensten.