Thema-avond discriminatie groot succes


Thema-avond discriminatie groot succes

Vrijdag, 27 mei 2016. Uit de fractie, Redactie

Thema-avond discriminatie groot succes

Woensdag 25 mei organiseerde de PvdA Rotterdam een thema-avond over discriminatie, samenleven en islamofobie. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin zet zich al jaren in voor dit onderwerp en vond het tijd het gesprek aan te gaan.

Wijntuin: "Wij hebben de Facebookpagina Je bent een held als je het meldt opgericht. Op dit platform delen we verhalen van mensen die discriminatie gemeld hebben. In onze optiek zijn dat helden, omdat we daarmee de omvang van het probleem zichtbaar maken. Op die manier kan er aan een oplossing
gewerkt worden. Discriminatie komt nog te vaak voor, maar helaas wordt het te weinig gemeld. Dit inspireerde ons ook om de dialoog aan te gaan."

PvdA-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing leidde de bezoekers als dagvoorzitter door de avond heen waarin alle kanten van discriminatie belicht werden. Zo deelde burgemeester Aboutaleb zijn ervaringen en mening omtrent dit onderwerp. Ook hamerde hij op eenheid en verbinding. Zijn boodschap
luidde dat je tolerantie moet claimen door bij jezelf te beginnen.

Antropoloog Martijn de Koning sprak over de verhouding tussen racisme en islamofobie. Marianne Vorthoren (directeur SPIOR) en Cyriel Triesscheijn (directeur RADAR) deelden hun meest recente publicaties. Volgens hen wordt er nog (te) veel gediscrimineerd, maar wordt dit in veel gevallen niet
gemeld. Het aantal meldingen en aangiftes staat niet in verhouding tot de praktijk. Zij benadrukten het belang van het melden van discriminatie. Op die manier ontstaat er, aldus de beide directeuren, een realistischer beeld van de huidige situatie en kan het probleem actiever aangepakt worden.
Ook Tarik Topcu (Politie Rotterdam-Rijnmond) bevestigde dit tijdens de paneldiscussie. Tijdens deze discussie kreeg het aanwezige publiek de gelegenheid vragen te stellen aan Topcu, Martin Frank (COC Rotterdam) en Albert Ringer (Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam).

De avond werd muzikaal opgeluisterd door Gamze Uyanik die haar eigen versie van het lied `Wat ik heb met Rotterdam' bezong, terwijl Mariana Hirschfeld alle aanwezigen kippenvel bezorgde met haar Spoken Word.

Bekijk hier de foto's van de thema-avond.