Drie moties van 50PLUS vallen goed bij kabinet

Het kabinet neemt een loopje met zijn centrale doelstelling van een evenwichtige koopkrachtontwikkeling voor alle bevolkingsgroepen en doet daarmee 3 miljoen gepensioneerden tekort, zei politiek leider Henk Krol van 50PLUS tegen de regering in het Verantwoordingsdebat over 2015.

Vanuit die achtergrond diende Henk Krol donderdag 26 mei in de Tweede Kamer een motie in waarin de regering werd gevraagd uiterlijk op Prinsjesdag concrete voorstellen te doen om de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden en mensen die niet kunnen werken incidenteel en structureel meer in lijn te brengen met die van werkenden. In een reactie noemde pemier Rutte deze motie 'ondersteuning van het beleid'. Ook twee andere moties van 50PLUS vielen goed bij het kabinet.

De premier ging overigens niet in op een eerder gestelde vraag van Krol: "Voelt de minister-president zich verantwoordelijk voor de schade, pijn en onrust die decentralisaties in het sociaal domein en de zorg ook in 2015 hebben veroorzaakt? En hoe gaat het kabinet voorkomen dat wij deze `pijnlijke' vraag volgend jaar over 2016 weer moeten stellen?"

Henk Krol zei bij het indienen van de eerste van de drie moties onder meer: "De koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden heeft zich in de afgelopen 15 jaar volgens het CBS aanmerkelijk ongunstiger ontwikkeld dan die van werkenden. Een meer evenwichtige koopkrachtontwikkeling van werkenden, mensen die niet kunnen werken en mensen die gewerkt hebben is wenselijk."

50PLUS gelooft niet in het `creeren van banen voor 50-plussers'. "Die kun je zeker niet uit de lucht plukken. Wij geloven wel in ondersteunende maatregelen om vooroordelen weg te nemen en ouderen aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt: Beleid dat werkt. Daar gaat het om", aldus Krol.

In een tweede motie werd de regering gevraagd zoveel mogelijk in het komende actieplan voor oudere werklozen beter te borgen dat beleid werkt, effectief en efficient is. Premier Rutte noemde deze motie ook 'ondersteuning van het beleid'.

De laatste motie van 50PLUS betrof het feit dat de Algemene Rekenkamer problemen problemen heeft geconstateerd bij het vaststellen van de rechtmatigheid van uitgaven in het gemeentelijke sociaal domein. 50PLUS wil dat een en ander verbetert. Minister Dijsselbloem vond deze motie dermate constructief van 50PLUS dat hij deze overneemt. Daardoor hoeft deze motie niet meer in stemming te worden gebracht.

(c) 27 mei 2016