Trajectcontroles op provinciale wegen een optie

Trajectcontroles op provinciale wegen een optie

27 mei 2016

De algemene toon van het AO wegverkeer en verkeersveiligheid van gisteren werd gekenmerkt door vragen over de registratie van het aantal ongevallen (die voor het eerst in jaren weer zijn toegenomen). Vooral D66, VVD en PVV maakten hier een punt van. Men wil meer gegevens om betere analyses te kunnen maken. Minister Schultz (IenM, VVD) reageerde hierop gaat onderzoeken of de analyse van de ongevallen voortaan tegelijkertijd met de ongevalcijfers bekend kunnen worden gemaakt.

130

De inzet van GroenLinks bestond vooral uit het in discussie stellen van de toegestane snelheid van 130 op sommige snelwegen. De minister ziet echter geen aanleiding om de maximum snelheid te verlagen omdat op alle wegen de aantal verkeerdoden zijn gestegen en de oorzaak volgens haar niet direct te verwijten valt aan 130 km/u.

Progressief boetestelsel

Minister van de Steur (VenJ) was ook bij het AO aanwezig. Hem werden vooral vragen gesteld (door PvdA, VVD en PVV) over de mogelijkheid om over te gaan op een progressief boetestelsel (kleine overtredingen minder zwaar straffen en bij herhaling van de overtreding steeds zwaarder gaan straffen). De minister gaf aan dit al te onderzoeken en kijkt of dit andere boetestelsel budget neutraal kan zijn en of het administratief verwerkt kan worden. Eind dit jaar wordt de Kamer geinformeerd over de mogelijkheden van de invoering van dit progressieve boetestelsel.

Trajectcontroles op provinciale wegen

Verder onderkende Van de Steur het probleem omtrent de handhavingscapaciteit. Hij heeft daarom interdepartementaal beleidsonderzoek over verkeershandhaving georganiseerd. Vooruitlopend hierop liet hij al los dat verkeershandhaving wat hem betreft een hogere prioriteit zou moeten krijgen. De minister is hier al over in gesprek met de politie. Ook benoemt van de Steur specifiek nog de aandacht voor provinciale wegen. Hij wil zich ervoor inzetten om ook op deze wegen de doelstelling voor het aantal verkeersgewonden te halen. Hij staat daarom open voor trajectcontroles op provinciale wegen en intensievere samenwerking tussen provincies en de politie. Om de handhavingscapaciteit te vergroten is er momenteel een proef gestart met weginspecteurs die een uitbreiding op de BOA bevoegdheden hebben gekregen.

Appen

Voorts werden er veel vragen gesteld door het CDA en de SP over het probleem omtrent appen op de fiets. Daar waar eind vorig jaar minister Schultz nog aangaf eerst te willen zien hoeveel invloed gedragsbeinvloeding zou hebben, gaat ze nu onderzoeken of er een verbod zou kunnen komen voor mobiel gebruik op de fiets.

Provinciale aanpak

De provincies werden een aantal keer aangehaald: de VVD benoemde de provinciale proactieve methodiek (PROMEV) en de PVV pleitte voor meer geld naar provincies om hun infrastructuur veiliger te maken. Op dit laatste punt ging Schultz niet in. Verder gaf ze aan samen met IPO deze proactieve methodiek verder te ontwikkelen omdat ze hier veel kansen in ziet.

Vanwege de tijd zal de tweede termijn schriftelijk beantwoord worden. Door D66 is een VAO aangevraagd over de ongevallenregistratie.