Staat van de volkshuisvesting

27/05/2016Staat van de volkshuisvesting

Het CDA wil dat de minister van Wonen ingrijpt om de spanning op de woningmarkt rond huurwoningen in het middensegment te verminderen. CDA woordvoerder Erik Ronnes: "Alle signalen voor de middelhoge huur staan op rood. De markt bouwt die woningen niet in voldoende mate. De minister had vertrouwen in de markt, maar het pakt gewoon niet uit zoals verwacht was." Het CDA vindt dat het beleid van de minister op dit punt gefaald heeft. Ronnes wil dat hij met concrete maatregelen komt om dit probleem aan te pakken. Als de markt het niet oppakt zou de minister kunnen overwegen om de corporaties meer ruimte te geven.

Het middensegment (EUR 710 - EUR 1.000) is wel toegenomen, maar onvoldoende. Uit het WOonderzoek 2015 blijkt dat de vraag naar vrije sector huurwoningen steeg, van 5 naar 12 procent. Het WOonderzoek 2015 spreekt van een spanning op de huurmarkt van huurwoningen boven de liberalisatiegrens van 9.7 procent in 2015. In 2009 was dit 4,8 procent.

Tijdens het debat werd er gesproken over het rapport De Staat van de Volkshuisvesting. Ronnes vond het een goed leesbaar rapport, maar hij miste toch een aantal essentiele zaken. Zo ontbreken bijvoorbeeld de slaagkansen en wachttijden die de verschillende groepen hebben bij het toewijzen van een sociale woning. Ook geeft het rapport geen inzicht in de omvang van de wachtlijsten. Daarnaast zijn de cijfers op onderdelen te gedateerd.

Het baart de CDA fractie zorgen dat de investeringen van corporaties fors zijn teruggevallen. Van 7 miljard in 2012 naar 4,4 miljard in 2014. Terwijl meer investeren een bittere noodzaak is om in de woningbehoefte te kunnen voorzien. De verwachting is dat er in 2015 een statistisch woningtekort is van 133 duizend woningen is (1,8% van de voorraad). Dit tekort zou bij het nu aangehouden bouwprogramma kunnen oplopen naar 186 duizend in 2025 (2,3% van de voorraad).

Ook is er opnieuw te weinig huurtoeslag begroot. Ronnes: "Het lijkt erop dat een bezuinigingsronde boven het hoofd van de huurder hangt. Is deze conclusie juist, of wordt naast meer passend toewijzen nu eindelijk realistischer begroot? Kan de minister hier een toekomstbeeld schetsen?"

Trefwoorden

* Staat van de Volkshuisvesting * woningmarkt * huurwoningen * middensegment * Erik Ronnes