Burgerwachten langs Israelische noordgrens

in Israel / by Mike Durand / on 27/05/2016 at 12:32 / Tags: Hezbollah, Iran, Libanon, raketten

Israel houdt de Libanese terreurbeweging Hezbollah nauwkeurig in de gaten; een aanval uit die hoek op het Noorden van het land is niet denkbeeldig. Om te waken tegen infiltraties van Hezbollah en de situatie bij de Syrische grens van de Golanhoogte te volgen, is Israel gestart met het vormen van burgerwachten.

Kolonel Eren Makov, de bevelhebber over Noord-Israel van het Israelische leger, zegt in een interview met The Media Line dat de burgerwachten zullen worden ingezet om noodhulp te bieden bij de gevolgen van een eventueel conflict met Hezbollah. Het plan is om de vrijwilligers van de civiele veiligheidseenheden te trainen in het bieden van noodhulp en het samenwerken met burgerbevolking wanneer zich een ramp voordoet.

Makov zei dat bijvoorbeeld na aardbevingen 25% van de binnen een uur geredde mensen hun redding hoofdzakelijk te danken hebben aan inzet van de buren. Volgens de kolonel is deze situatie, een aardbeving, goed te vergelijken met de schade die een Hezbollah-raket kan aanrichten door een directe treffer op een wooncomplex. Hezbollah, dat door Iran wordt gefinancierd en nu ook bewapend is door Rusland, heeft waarschijnlijk ruim 100.000 raketten in het zuiden van Libanon geplaatst die op Israel gericht zijn.

Makov is zeer te spreken over de bereidheid van de Arabisch Israelische inwoners van het noorden om samen te werken met het Israelische leger. Ook zij krijgen een opleiding in wat te doen: zij zien het als een bijdrage aan de Israelische samenleving, aldus Makov.

In Noord-Israel zijn meer dan de helft van de bewoners Arabische burgers; zij leven onder dezelfde raketdreiging van Hezbollah als de Joodse burgers daar. De dreiging van de Hezbollah-raketten lijkt de bevolkingsgroepen nader tot elkaar te brengen. De kolonel wees er wel op dat de overgrote meerderheid van de Arabische bevolking niet wenst te dienen in het Israelische leger. Dat de Arabische Israeli's zich vrijwillig in willen zetten binnen de civiele veiligheidseenheden kan volgens Makov voortkomen uit het feit dat deze geen onderdeel zijn van het leger en zij ook geen uniform heven te dragen.