CDA: kabinet moet exportmogelijkheden agrarische sector verbeteren

27/05/2016CDA: kabinet moet exportmogelijkheden agrarische sector verbeteren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Economische Zaken zijn niet in staat om de exportgroei bij te benen. En dat gaat voor problemen zorgen, aldus CDA woordvoerder Jaco Geurts. Groenten, bloemen, fruit en bloembollen lopen kans vernietigd te worden als er niet snel iets gebeurt. De agrarische sector is steeds afhankelijker van de export naar landen buiten de Europese Unie.

Geurts: "Het kabinet geeft niet thuis als ondernemers hulp willen bij het verbeteren van de exportmogelijkheden. Een ernstige situatie. Het kabinet laat het bedrijfsleven verder meebetalen en de klantvriendelijkheid neemt af. Dat vind ik te bizar voor woorden, omdat daarmee ook de werkgelegenheid in gevaar komt. Als we niet meer exporteren, komen slechtere producten Nederland binnen, dus dat is twee keer verkeerd."

Het is de rol van het ministerie van Economische Zaken en de NVWA om daarover heldere afspraken te maken met dit soort landen. Volgens diverse brancheorganisaties schort het alleen aan mankracht. Geurts: "Door de Russische boycot hebben we nieuwe markten moeten aanboren en bestaande markten moeten uitbreiden. Het kabinet moet snel in gesprek met de ondernemers en brancheorganisaties om te kijken waar precies de problemen zitten, want die moeten zo snel mogelijk worden opgelost."

Binnenkort vindt er een Algemeen Overleg met de minister in de Tweede Kamer plaats en dan zal Geurts dit zeker aan de orde stellen. Voorbeelden uit de praktijk zijn daarbij van groot belang om mee te nemen tijdens het overleg.

`De agrarische export is ongelofelijk belangrijk voor onze Nederlandse economie en voor ons allen. Sinds de stijging van de tarieven door de NVWA, wordt meer via de havens in Antwerpen en Bremen verscheept, dat is ongunstig voor Nederland. Er zijn duidelijke Europese wetten en die moeten wij in alle lidstaten op dezelfde manier handhaven, anders krijg je dit soort verschuivingen. Nederland is wederom het beste jongetje van de klas en snijdt zichzelf en onze ondernemers enorm in de vingers,` aldus Geurts.

De agrarische sector exporteerde vorig jaar ruim 82 miljard euro. Dat is bijna 20 procent van onze totale export. In 2014 verscheepten we voor ongeveer voor 81 miljard aan agro-producten. Kijk je naar de sector groente en fruit, dan gaat 80 procent van wat in Nederland wordt geproduceerd de grens over. De groente- en fruitsector geeft uiteindelijk aan zo'n 130.000 mensen werk. Als we die positie verliezen gaat dat zeker terugslaan op de Nederlandse economie.

Trefwoorden

* Groenten * bloemen * fruit * export * agrarische sector * Jaco Geurts