CDA wil dat premier Rutte meer initiatief en verantwoordelijkheid neemt

27/05/2016CDA wil dat premier Rutte meer initiatief en verantwoordelijkheid neemt

Het CDA vindt het heel zorgelijk dat de Algemene Rekenkamer drie `ernstige onvolkomenheden' heeft geconstateerd bij Veiligheid en Justitie, Defensie en bij de Belastingdienst. Toen het kabinet aantrad in 2012 was hier nog geen sprake van. Tijdens het verantwoordingsdebat heeft het CDA daarom een motie ingediend, waarin premier Rutte wordt opgeroepen om er persoonlijk voor te zorgen dat die situatie verbetert. Binnen zes maanden moeten er aantoonbare vorderingen gemaakt worden.

Woordvoerder Pieter Omtzigt: "Verantwoording afleggen is serieus. Er gaat heel veel wel goed, maar wanneer het niet goed gaat, dient de premier wel de verantwoordelijkheid en het initiatief te nemen om dat te verbeteren. We vinden dat hij daarover ook moet terugkoppelen naar de Tweede Kamer."

De problemen bij Veiligheid en Justitie wegen wat het CDA betreft het zwaarst. In het jaarverslag van het ministerie worden de problemen niet of onvoldoende benoemd. De Algemene Rekenkamer heeft grote kritiek op de nationale politie, kan niet vaststellen of de bezuinigingen een effect hebben gehad op het gevangeniswezen en kan ook niets vaststellen over het programma Versterking prestaties strafrechtketen.

Samen met de CU diende het CDA daarom een motie in waarin de regering wordt verzocht om een aanvulling te schrijven op het jaarverslag van het ministerie, `hierbij uitgebreid in te gaan op de bevindingen van de Algemene Rekenkamer, zelfreflectie te tonen en een externe audit op de bedrijfscultuur te laten uitvoeren'.

Ook de Belastingdienst krijgt zware kritiek te verduren van de Algemene Rekenkamer. Door de ICT-problemen bij de Belastingdienst zijn belastingwijzigingen de komende jaren niet of nauwelijks mogelijk. Dit raakt rechtstreeks aan het democratisch budgetrecht van de Kamer. Vandaar dat Omtzigt een motie indiende waarin de regering wordt verzocht om de Kamer voor het zomerreces te informeren over welke herzieningen van het belastingstelsel nog wel en welke niet meer technisch mogelijk zijn. Daarbij moet een speciale paragraaf gewijd worden aan de technische mogelijkheden tot het wijzigen van het toeslagenstelsel.

Tot slot de problemen bij Defensie. De operationele gereedheid van de eenheden is slechts 59%, terwijl die twee jaar geleden ver boven de 70% zat. Daarmee kan onze krijgsmacht voor het eerst niet volledig voldoen aan de doelstelling om het Nederlandse en het bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Het CDA vindt dat zeer zorgwekkend en verzoekt daarom de regering via een motie om er voor het einde van 2016 voor te zorgen dat de krijgsmacht weer aan deze doelstelling kan voldoen.

Trefwoorden

* Verantwoordingsdebat * Algemene Rekenkamer * Defensie * V&J * Belastingdienst * Pieter Omtzigt