Ecomunitypark winnaar Duurzame Dates Fryslan

Het duurzame werklandschap van de toekomst - Ecomunitypark - liet menig hart met passie voor duurzaamheid sneller kloppen. Gedeputeerde en juryvoorzitter Michiel Schrier mocht het initiatief donderdag uitroepen tot winnaar van de Duurzame Dates Fryslan 2016.

Juryprijs

Het meest veelbelovende Friese duurzame idee - ingediend door Deborah Goeree - is een initiatief waar al enkele jaren aan gewerkt wordt. De jury was vooral van dit idee gecharmeerd, omdat hierin allerlei aspecten van duurzaamheid - zoals water, energie, natuur, biodiversiteit en circulaire economie - bij elkaar komen. De initiatiefnemers werken aan de samenhang tussen economie en ecologie, sociale duurzaamheid en werkgelegenheid. De jury is van mening dat dit initiatief veel meer belangstelling verdient, zowel in binnen- als buitenland.

Publieksprijs

Naast het oordeel van de jury, werd ook het aanwezige publiek gevraagd een stem uit te brengen voor het meest aansprekende idee. De publieksprijs werd gewonnen door de `Moderne wasbare luiers', ingediend door Jildou Sinnema-Dooper.

Variatie

Juryvoorzitter Schrier roemde de variatie aan ideeen tijdens de Duurzame Dates. "De betrokkenheid van allen hier aanwezig, de drive om aan de slag te gaan met de verduurzaming van Fryslan is hartverwarmend. Voor mij zijn alle ingediende ideeen vandaag winnaar. U bent vandaag winnaar. En Fryslan is vandaag winnaar. Deze derde editie van de Duurzame Dates Fryslan heeft eens te meer laten zien dat onze provincie barst van de initiatiefrijke mensen die willen bijdragen aan een duurzaam Fryslan."

Duurzame Dates Fryslan

De dates zijn bedoeld om initiatiefnemers te verleiden tot verrassende ontmoetingen met deskundigen uit bijvoorbeeld bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Zodat kruisbestuiving tussen initiatiefnemers en deskundigen uit diverse duurzame sectoren mag gaan leiden tot vruchtbare samenwerking.

Naast het winnende initiatief worden ook de andere vijfentwintig ingediende Friese initiatieven meegenomen in de Duurzame Dinsdag-koffer. Een koffer vol duurzame ideeen uit heel Nederland, die de staatssecretaris op Duurzame Dinsdag (de eerste dinsdag van september) aangeboden zal worden.