Minister doet toezegging over verbetering crisisopvang ggz

27/05/2016Minister doet toezegging over verbetering crisisopvang ggz

Minister Schippers laat de Nederlandse Zorgautoriteit uitzoeken hoe de opvang en behandeling binnen de crisis ggz anders georganiseerd kan worden. Meer zoals de bij de brandweer, altijd beschikbaar (24/7) en regionaal georganiseerd. Die toezegging deed zij aan CDA Kamerlid Hanke Bruins Slot, die hier om gevraagd had.

Bruins Slot: "Als iemand met zware psychische problemen nu ontspoort en in een crisis terechtkomt, wordt nu vaak de politie gebeld. Zo iemand belandt dan in een politiecel, met alle negatieve mogelijke gevolgen van dien. Waar in zo'n situatie behoefte aan is, is goede crisisopvang en zorg die continu beschikbaar is. Daarom pleit het CDA voor een goede, permanent parate club die acute zorg kan bieden aan mensen met verward gedrag. Waarom is er wel altijd een brandweer, die 24/7 paraat staat? Zo'n brandweerfunctie moet de ggz ook krijgen. Het CDA roept de minister op om dit samen met het veld nu te gaan opbouwen."

Tijdens het Algemeen Overleg over de ggz haalde Bruins Slot ook een onderzoek van het Trimbosinstituut aan. "Dit onderzoek legt wat het CDA betreft de vinger op de zere plek. Het Trimbos-instituut trekt de heldere en duidelijke conclusie, dat de opbouw van de psychische zorg in de buurt achterblijft bij de afbouw van de bedden. Het CDA maakt zich ernstige zorgen dat hierdoor mensen tussen wal en schip terecht komen. De stijging van het aantal incidenten met mensen met verward gedrag is een teken aan de wand." Het liefst zou het CDA zien dat er een pas op de plaats wordt gemaakt met de bedden afbouw van instellingen, totdat er voldoende zorg in de buurt is. `Wij mogen mensen met psychische problematiek niet in de kou laten staan', aldus Bruins Slot.

Trefwoorden

* Crisis ggz * Trimbosinstituut * acute zorg * psychische zorg * acute zorg * Hanke Bruins Slot