CDA wil regie van kabinet bij modernisering stemproces

27/05/2016CDA wil regie van kabinet bij modernisering stemproces

De regering moet zelf de regie nemen bij het moderniseren van het stemproces. Dat zei CDA woordvoerder Mustafa Amhaouch tijdens de behandeling van het initiatiefvoorstel Elektronisch stemmen van het lid Taverne (VVD). Amhaouch drong aan op zorgvuldigheid rondom het stemproces, want dat is volgens het CDA van groot belang.

Het initiatiefvoorstel maakt het mogelijk om te experimenteren met het elektronisch printen en tellen van stemmen. Uit de antwoorden van de minister en initiatiefnemer Taverne op vragen uit de Kamer bleek echter dat heel veel nog onduidelijk is, zowel wat betreft de experimenten zelf als de benodigde technologie. Daarnaast zijn de kosten nog niet in kaart gebracht. Het CDA vindt het dan ook niet verantwoord als dit wetsvoorstel nu al uitgevoerd zou worden.

Amhaouch vindt dat de initiatiefnemer ook wel erg makkelijk voorbij gaat aan de kritiek van de VNG en de Kiesraad. Die vinden dat het invoeren van elektronisch stemmen pas aan de orde is `als gedegen nader onderzoek naar de effecten heeft plaatsgevonden'.

Minister Plasterk zei namens het kabinet dat het draagvlak voor het initiatiefvoorstel gering is, en de kosten niet opwegen tegen de snelheidswinst. Tijdens het debat werd al snel duidelijk dat er ook onder de partijen in de Kamer geen draagvlak voor dit initiatiefvoorstel te vinden is.

Het CDA vindt het wenselijk om te experimenteren met elektronisch stemmen, maar alleen als dit onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt vormgegeven. Daarom diende Amhaouch een motie in waarin hij de regering verzoekt om voorstellen te doen voor wijzigingen van het verkiezingsproces, waardoor het stemmen en het tellen van de stemmen efficienter verloopt, en de toegankelijkheid van het stemproces wordt vergroot. Daarbij moet de band tussen kiezer en gekozene in stand blijven. De regering wordt verzocht voor 1 september 2016 de Kamer over de voortgang en de planning te informeren.

Trefwoorden

* initiatiefwetsvoorstel * Taverne * elektronisch stemmen * Mustafa Amhaouch