Resultaten eerste kwartaal in lijn met verwachtingen

Den Haag

Financiele highlights 1e kwartaal 2016

De vergelijkende cijfers over 2015 zijn aangepast voor de resultaten van het Verenigd Koninkrijk

* Omzet EUR864 miljoen (Q1 2015: EUR850 miljoen)

* Onderliggend cash bedrijfsresultaat EUR61 miljoen (Q1 2015: EUR68 miljoen)

* Nettokasstroom uit operationele en investeringsactiviteiten EUR(26) miljoen (Q1 2015: EUR25 miljoen)

* Geconsolideerd eigen vermogen EUR(194) miljoen (ultimo 2015: EUR(223) miljoen)

Operationele highlights 1e kwartaal 2016

* Volume geadresseerde post daalde met 6,1% (gecorrigeerd voor werkdagen: 8,2%)

* Hoge bezorgkwaliteit van 96,5%

* EUR15 miljoen kostenbesparingen gerealiseerd

* Volume pakketten steeg met 16% (gecorrigeerd voor werkdagen: 12%)

Strategische herorientatie International afgerond

* Duitse activiteiten blijven onderdeel van PostNL

* Besluit over Duitse activiteiten heeft geen impact op outlook 2016; 2020 ambitie onderliggend cash bedrijfsresultaat bijgesteld naar tussen EUR285 miljoen en EUR355 miljoen

Bevestiging outlook 2016

* Verwachting voor onderliggend cash bedrijfsresultaat 2016 onveranderd tussen EUR220 miljoen en EUR260 miljoen

CEO statement

Herna Verhagen, CEO van PostNL: "We zijn blij dat onze resultaten in het eerste kwartaal in lijn waren met de verwachtingen. Het resultaat van Pakketten was solide en reflecteert de aanhoudende sterke volumegroei in e-commerce. De impact die we zagen van de klant/product-mix was minder negatief dan in voorgaande kwartalen. De resultaten werden dit kwartaal verder geholpen door de extra werkdagen. In het segment Mail in Nederland zien we duidelijke signalen dat onze marktbenadering werkt. De onderliggende volumedaling was 8,2% en dat is beter dan de algemene marktbeweging. Onze reorganisatieplannen liggen op schema en lopen volgens plan. We realiseerden verdere kostenbesparingen waardoor we de daaraan gerelateerde uitgaven en het volume/prijs/mix effect deels konden opvangen. Zoals verwacht, werd de eerste impact zichtbaar van de maatregelen die ACM in 2015 aankondigde. Tot slot waren de resultaten van International in lijn met onze verwachtingen. We hebben de strategische herorientatie van onze internationale activiteiten afgerond en onze Duitse activiteiten blijven onderdeel van PostNL. We hebben er vertrouwen in dat we onze verwachting voor 2016 van een onderliggend cash bedrijfsresultaat van tussen EUR220 miljoen en EUR260 miljoen kunnen realiseren."

Extra informatie

Over PostNL

Wij zijn PostNL. Wij verbinden voor onze klanten de fysieke en online wereld. Zo verzorgen we de communicatie tussen mensen en bedrijven. Op een gemiddelde dag bezorgen we in heel Nederland 500.000 pakketten en 10 miljoen brieven. We bieden steeds meer nieuwe diensten door combinaties van slimme netwerken, digitale toepassingen en juiste communicatiekanalen. Hiermee willen we het dagelijkse leven voor onze klanten gemakkelijker maken. Als het eerste beursgenoteerde postbedrijf beschikken we over het grootste en modernste netwerk voor brieven, pakketten en e-commerce in de Benelux. Daarnaast zijn we actief in Duitsland en Italie. Bij PostNL werken in totaal meer dan 49.000 mensen. In 2015 bedroeg onze omzet bijna EUR 3,5 miljard.