Jong wetenschappelijk talent bekroond met Heineken Young Scientists ..


30 mei 2016

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beloont vijf jonge wetenschappers met een Heineken Young Scientists Award van 10.000 euro elk. Microbioloog Edze Westra, biomedicus Mariette Boon, ecoloog Wouter Halfwerk, historicus Karwan Fatah-Black en neurowetenschapper Jasper
Poort ontvangen hun prijs op donderdag 29 september in de Beurs van Berlage.

Edze Westra, onderzoeker aan de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk)
Dr. E.R. Westra (32) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekend onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacterien in de natuur.

Mariette Boon, onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum
Dr. M.R. Boon (27) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde 2016 voor haar onderzoek naar `bruin vet', een bijzonder type vetcellen dat suikers en vetzuren omzet in lichaamswarmte.

[IMG]Wouter Halfwerk, universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Dr. W. Halfwerk (35) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen 2016 voor zijn creatieve onderzoek naar menselijke verstoring van communicatie tussen dieren in de natuur.

Karwan Fatah-Black, universitair docent aan de Universiteit Leiden
Dr. K.J. Fatah-Black (35) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2016 voor zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland in de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel.

[IMG]Jasper Poort, onderzoeker aan University College London
Dr. J. Poort (33) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor zijn onderzoek naar hoe onze hersenen snel beslissingen kunnen nemen door te focussen op de belangrijkste informatie.

De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers. Afgelopen 30 maart maakte de KNAW de winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bekend
(50.000 euro contant alsmede 50.000 euro voor een kunstwerk, een publicatie of een tentoonstelling). Op 10 mei maakte de KNAW de vijf winnaars bekend van de Heinekenprijzen van elk 200.000 dollar voor topwetenschappers uit binnen- en buitenland.

Prijsuitreiking

De Heineken Young Scientists Awards 2016 worden op donderdag 29 september uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Bij die gelegenheid zullen ook de Heinekenprijzen worden uitgereikt..

Over de Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards stimuleren jong wetenschappelijk talent. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeld kunnen vormen voor generatiegenoten. De winnaars werken in dezelfde disciplines als de winnaars van
de Heinekenprijzen, en worden geselecteerd door dezelfde internationale jury's die door de KNAW zijn samengesteld. De Heineken Young Scientists Awards omvatten een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 10.000 euro.

Contact

Kim van den Wijngaard

020 551 0744 / 06 1272 0479

Persfoto's

Persfoto's laureaten Heineken Young Scientists Awards 2016

Heinekenprijzen

De Heineken Young Scientists Awards maken deel uit van de internationaal gerenommeerde, tweejaarlijkse Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst (in totaal 11 prijzen).

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. Ze zijn genoemd naar dr. Henry P. Heineken (1886-1971), dr. Alfred H. Heineken (1923-2002), en naar Charlene de Carvalho-Heineken (1954), voorzitter van de Dr. H.P.
Heineken Stichting, de Dr. A.H. Heineken Stichtingen en de C.L. de Carvalho-Heineken Stichting, die de Heinekenprijzen financieren.

Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst

Website Heinekenprizes

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van de KNAW en meld u aan voor onze agendaladder of volg ons via Twitter of Facebook.

Deel dit artikel Facebook Twitter LinkedIn