Zaterdag 4 juni is de afsluiting van de campagne voor de blijvende a..


Slotcampagne Hoop voor de kerken in Syrie en Irak27 mei 2016

Zaterdag 4 juni is de afsluiting van de campagne voor de blijvende aanwezigheid van de kerken in Syrie en Irak.

Pagina-inhoud
In de afgelopen maanden hebben verschillende organisaties, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland, campagne gevoerd voor de blijvende aanwezigheid van de kerken in Syrie en Irak met het motto 'Hoop voor de kerk in Syrie en Irak'.

De Protestantse Kerk heeft op twee manieren bijgedragen aan deze campagne. Allereerst door uitvoering van een peiling die in opdracht van de campagnedeelnemers is uitgevoerd. Daarnaast door christenen uit het Midden-Oosten een gezicht te geven.

Peiling

Uit de peiling blijkt dat slechts 26 procent van de Nederlanders weet dat christenen het erg moeilijk hebben in Syrie en Irak. Van de kerkelijk betrokken christenen in Nederland ligt dat percentage twee keer zo hoog. Kerkelijk betrokken mensen voelen zich dan ook sterker geraakt door de
dalende populatie van christenen in veel landen in het Midden-Oosten. Leden van Oosterse en Orientaalse kerken (orthodoxen) kennen in dezen de meeste compassie.

De bekendheid met de benarde positie van christenen en andere minderheden is over de hele linie nog beperkt. `Men is blijkbaar geneigd om de problematiek te onderschatten', aldus Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken. `Als mensen echt kennis nemen van de
verschrikkingen die juist christenen en andere religieuze minderheden raakt, zullen ze ongetwijfeld ook meer compassie voelen en bereid zijn bijdragen te leveren om de nood ter plekke te lenigen'.

Gezicht geven mensen uit Syrie

Op uitnodiging van Kerk in Actie bezocht ND-journaliste Eline Kuijper Libanon in het kader van de campagne. Ze tekende drie verhalen op van christenen en vluchtelingen.

Keukens van de kerk voeden vluchtelingen

In de gaarkeukens van de orthodoxe kerken in Libanon werken moslims en christenen samen: "Als ik hier ben om voedsel te delen, vergeet ik mijn eigen problemen."
>Lees het bericht op www.nd.nl

Aramees heilig voor Assyrische christenen

Toen terreurorganisatie ISIS in februari vorig jaar 33 Assyrische dorpen in Syrie binnenviel, vluchtten de christenen halsoverkop naar Libanon. De kinderen krijgen nu les om hun `heilige taal' levend te houden.
>Lees het bericht op www.nd.nl

Gestrest en slapeloos in Beiroet

Het Armeense echtpaar Taniel Keshishian en Georgett Aroshian vluchtte los van elkaar uit Syrie naar Libanon. Hun droom om samen naar Australie te gaan, houdt hen nog bij elkaar.
>Lees het bericht op www.nd.nl*

Campagne

Miljoenen mensen zijn gevlucht. Christenen en andere minderheden worden in hun voortbestaan bedreigd. Daarom organiseren kerken en christelijke organisaties van 1 februari tot 1 juni de campagne 'Hoop voor kerk in Syrie en Irak'. Deze campagne vraagt aandacht voor de rampzalige situatie in
Syrie en Irak, in het bijzonder die van christenen en ook die van andere minderheden. Aan de door de Raad van Kerken en MissieNederland geinitieerde campagne nemen de volgende organisatie deel: Bisschoppelijke Vastenaktie, Instituut voor Oosters Christendom, Katholieke Vereniging voor
Oecumene, Kerk in Actie, Open Doors, Samen Kerk in Nederland.*****