Gijs van Bon wint van der Eems publieksprijs

PERSBERICHT

Leeuwarden, 28 mei 2016

Gijs van Bon wint van der Eems publieksprijs

De derde Van der Eems publieksprijs is zaterdagmiddag op het Fries StraatFestival gewonnen door Gijs van Bon met zijn zandtekenmachine Blom. Het publiek verkoos hem unaniem tot favoriete act. Op de tweede plaats is de voorstelling Solo Juntos van Lucio Baglivo geëindigd. Derde is de badeendenfontein Aquaduck van Swoolish garage geworden. De tweede dag van het Fries StraatFestival was het erg druk, maar zeer gezellig in de Leeuwarder binnenstad.

Hoogtepunten in de straattheaterprogrammering waren er onder andere van Sid Bowfin, Close Act, Swoolish garage en Jerke Mulder. Sid Bowfin wist met zijn viool het publiek op hilarische wijze mee te nemen in een reis door de klassieke meesterwerken. ‘De flinke hoeveelheid saurussen van Close Act hadden een grote impact op de Nieuwestad. Die wezens bestaan niet meer, maar brengen bij iedereen nog veel teweeg. De interactieve installatie Aquaduck van Swoolish garage brengt door de speelsheid van de badeenden in iedere volwassene het kind naar boven. En ook kinderen zie je er volop genieten’, vertelt straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg. ‘Daarnaast vind ik het kunstwerk van Jerke Mulder prachtig geworden. De grootsheid van het werk geeft een bijzonder vervreemdend effect aan de nauwe steeg.’

Ook op muzikaal gebied was er op deze tweede dag van het Fries StraatFestival veel moois. ‘Roel C. Verburg wist ‘s middags op de Nieuwestad het publiek met zijn nummers goed aan het lachen te krijgen. Friends of the Family liet het publiek aan het begin van de avond al goed dansen. Een goede opwarmer voor Causes’, aldus muziekprogrammeur Titus van ’t Veer. ‘Op de zaterdagavond stond het Gouverneursplein bij Causes en Liptease vol.’

Zondag is de derde en laatste dag van het Fries StraatFestival. Ook dat belooft een mooie dag te worden met mooie straattheatervoorstellingen van onder andere Merkel & Vannix, Lucio Baglivo en danstheatergroep WOEST. Dansgroep De Meisjes speelt in de Prinsentuin de voorstelling De perfecte vrouw?!. In de Prinsentuin is zondag ook de nodige muziek met onder andere het Belgische duo Eriksson Delcroix. Daarnaast is er muziek bij Het Wapen van Leeuwarden en op het hoofdpodium op het Gouverneursplein spelen Black Honey en The Brahms.

Het Fries StraatFestival wordt georganiseerd door Stadsschouwburg De Harmonie en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Provinsje Fryslân, LOF, Grafische Groep van der Eems, GV Stage Equipment, Verno Materieelverhuur en Arriva.