Clowns van Ugo Rondinone in Boijmans gezien door 81.000 bezoekers

Tentoonstellingsoverzicht Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Stefan Altenburger Photography

Persbericht

Clowns van Ugo Rondinone in Boijmans gezien door 81.000 bezoekers

30-05-2016

Op 29 mei sloot de eerste solotentoonstelling `Vocabulary of Solitude' van Ugo Rondinone succesvol af. Bijna 81.000 bezoekers kwamen naar Museum Boijmans Van Beuningen en ook op sociale media was de expositie een succes.

Kunstenaar Ugo Rondinone (Brunnen 1964), internationaal toonaangevend en tot nu toe alleen door enkele particulieren in Nederland verzameld, maakte in zijn meditatieve presentatie zichtbaar hoe mooi eenzaamheid is. Vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns vormden het middelpunt. Samen verbeelden de clowns een dag van 24 uur in het leven van een individu.

Laverend tussen de aantrekkingskracht van de clown en de veel voorkomende angst voor clowns weet Rondinone met zijn kleurrijke installatie vele museumbezoekers, onder 15.000 kinderen, te verleiden tot een ontmoeting en interactie. Ruim 3.500 kinderen gaven gehoor aan een oproep van de kunstenaar om regenboogtekeningen in te sturen. Selfies maken met de clowns was ongekend populair: op sociale media verschenen er vele honderden. De kindertekeningen reizen door naar de volgende locatie van de tentoonstelling en zijn vanaf 10 juni tot en met 11 september 2016 te zien in het MACRO museum in Rome. En vervolgens op enkele plaatsen in de Verenigde Staten.

Het regenbooggedicht op het dak van Museum Boijmans Van Beuningen `BREATHE WALK DIE' (2014) van Ugo Rondinone, dat sinds begin februari de skyline van Rotterdam versiert, blijft de komende vijf jaar te zien. Het werk is onderdeel van een serie regenboogsculpturen voor de openbare ruimte, die begon met het werk `cry me a river' (1997). Het museum werft momenteel fondsen om de aankoop dit jaar mogelijk te maken.

Podium voor hedendaagse kunst

Museum Boijmans Van Beuningen biedt traditiegetrouw een podium voor toonaangevende internationale hedendaagse kunstenaars. Deze exposities zijn relatief schaars in Nederland. Een resultaat als dit, met 81.000 bezoekers en veel internationale media aandacht, is buitengewoon goed. Ook deze zomer toont Boijmans een inspirerend programma met hedendaags kunst. Op 18 juni neemt de Deens - IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson (Kopenhagen 1967) de 1.500m2 Bodon-zaal voor de derde keer over met zijn monumentale installatie `Notion motion'. Geinspireerd door de wetten van de natuur en in het bijzonder de reflectie van licht op water, creeerde hij speciaal voor Boijmans `Notion motion'.

Ook te zien deze zomer

Project Rotterdam III: 18 juni - 7 augustus 2016

Sensory Spaces 9 Beni Bischof: 18 juni - 2 oktober 2016

James Lee Byars III: 18 juni - 25 september 2016

Sponsors

`Ugo Rondinone -Vocabulary of Solitude' is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van:

De tentoonstelling is tot stand gekomen door de samenwerking met Studio Rondinone, New York; Galerie Eva Presenhuber, Zuerich; Barbara Gladstone Gallery, New York; Sadie Coles HQ, London.