Heineken Young Scientists Award voor LUMC-onderzoeker Mariette Boon

Heineken Young Scientists Award voor LUMC-onderzoeker Mariette Boon

30 mei 2016 | PERSBERICHT

LUMC-onderzoeker Mariette Boon heeft de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde 2016 gewonnen. Dit is een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. De 27-jarige Boon ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar `bruin vet'.

Bruin vet

Mariette Boon`Bruin vet' is een type vetcellen dat (in tegenstelling tot `gewone' vetcellen) suikers en vetzuren verbrandt en omzet in lichaamswarmte. In haar onderzoek vond Boon methoden om bruin vet te activeren. Dat draagt mogelijk bij aan nieuwe behandelmethoden voor obesitas en verwante aandoeningen. Boon: 'Het is een grote eer om de Heineken Young Scientists Award te winnen en een enorme stimulans voor mij als onderzoeker. Daarnaast hoop ik met deze prijs mijn netwerk nog meer te vergroten en mensen op wat voor manier dan ook te enthousiasmeren voor het metabool onderzoek dat wij doen'.

Mariette Boon

Boon studeerde Geneeskunde en Biomedische wetenschappen in Leiden en is als postdoc-onderzoeker verbonden aan de afdeling Endocrinologie van het LUMC. Ze promoveerde in 2014 aan de Leidse Universiteit op onderzoek naar, onder meer, de rol van bruin vet bij een verhoogde aanleg voor obesitas, type-2 diabetes en hart- en vaatziekten bij Nederlanders van Zuid-Aziatische (Hindoestaanse) afkomst. Hun lichaam blijkt relatief weinig bruin vet te hebben, reageert anders op kou en verbruikt in rust weinig energie.

Op jonge leeftijd was Boon al (mede)auteur van tientallen wetenschappelijke publicaties, waarvan sommige in tijdschriften met een grote impact. Ze won 9 prijzen en 7 onderzoeksbeurzen, en is een van de oprichters van de `Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie'.

Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards worden elke 2 jaar uitgereikt aan 5 getalenteerde jonge onderzoekers. De wetenschappers krijgen ieder 10.000 euro prijzengeld, en werken in dezelfde disciplines als de winnaars van de Heinekenprijzen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de prijzen op 29 september uit.